neljapäev, 25. november 2021

Vareselõks * Vera-1 * Ann Cleeves

 

Lugesin november 2021

Üks lugu, mille sees on koos palju erinevaid väiksemaid, isiklikke lugusid. Kuigi see on esimene inspektor Vera sarja teos, kohtume temaga alles siis kui on olnud võimalus tundma õppida mitmeid teisi asjaosalisi. Minu jaoks juba vähemalt kolmandat korda Ann Cleeves'i raamatutes kerkib esile loodusehuviliste teema - siin kohtuvad Baikie majaks kutsutud kohas kolm bioloogist naist, kes tegelevad lähedalasuvas piirkonnas taimede, lindude ja loomade loendusega. Need on Rachael, Grace ning Anne, kes kõik on väga erinevad, erineva tausta, välimuse ja harjumustega. 

Rachaeli jaoks on Baikie maja tuttav koht, kus ta on palju viibinud ning kõrvalmajas elab tema sõbranna Bella, kellega nad meelsasti kokku saavad. Bella elab Black Law nimelises talus koos oma infarktijärgselt invaliidiks jäänud mehega, kellest ta raskest hooldamise tööst hoolimata südamest hoolib. 

Rachael tuleb Baikie majja, et end enne tööle asumist sisse seada. Pärast toas toimetamist leiab ta aga õue puude järele minnes Bella, kes ripub ülespooduna õuel olevas traktorisaras. Juures on ka kiri, mis küll siiski ei selgita kuigivõrd Bella enesetapu põhjuseid. 

Tragöödiast hoolimata alustavad kolm naist tööd. On neid, kes loodavad, et nad leiavad loenduste käigus midagi erilist, mis seiskab plaanid avada sealsamas läheduses uus kaevandus. Ja muidugi on ka neid, kes soovivad, et miski ei takistaks kaevanduse avamist. Kõigil naised on piirkonnaga ühel või teisel moel seotud.

Vera elust saame ka üht-teist teada kuid mitte väga põhjalikult. Mul läheb kahjuks ilmselt selles raamatus leidunud info juba eelmise raamatu infoga omavahel segamini ka. Järgmine hommikune pildike on minu arvates humoorikalt kõnekas:

Vera kõndis läbi ostupiirkonna auto juurde tagasi. Linnas oli nüüd rohkem rahvast ja enamasti olid need eakad inimesed, kes ei saanud enne kella üheksat oma tasuta bussisõiduõigust kasutada.

Üks paar seisis toidukaupluse ees ja tülitses selle üle, kas nad peaksid ostma õhtusöögi juurde kapsast või naerist. 

Verat valdas hetkeline äratundmine, mis sundis teda paigale tarduma. Ülekaaluline ja agressiivne naine nägi korraks poeaknalt peegeldudes väga tema enda moodi välja.

Mida mina pensionile jäädes peale hakkan, mõtles ta. Mul ei ole isegi kellegagi kakelda. 

Seejärel lükkas keegi noor naine talle lapsekäru vastu sääremarju. Vera pöördus ja põrnitses teda tigeda pilguga ning see üürike ahastuse viiv läkski mööda.

Üha järgmised traagilised sündmused näivad omavahel mitte tingimata seotud olevat, end Rachael'ile tundub, nagu oleks kõik ikkagi alguse saanud tema sõbranna Bella surmast. Inspektor Vera ei näe selles alguses loogikat, ent midagi tundub siiski selles loos peidus olevat.

"Vareselõks" viitab siin lõksule, kus süüdlane meelitatakse kohale, kasutades söödana teisi asjaga seotud isikuid. Looduses kasutatavas variandis on puuris üks vares, kes meelitab sinna ka teise, misjärel pole uustulnukal enam võimalik lõksust välja pääseda. Seda, kas kurjategijal õnnestub lõksu langemist vältida ja puhtalt pääseda, saab teada juba raamatut lugedes...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar