esmaspäev, 15. november 2021

Õhku haihtunud * Ann Cleeves

 

Loetud 15.  juuni 2021-17. juuli 2021
ja oktoober 2021

Ei jäänudki muud üle kui hakata raamatut uuesti lugema - vahepeal neelasin raamatuid järjest nii palju, et ei jõudnudki nendest postitust teha... Ja iseenesest mulle meeldib, et hästi kirjutatud raamatute puhul on sageli nii, et autor ei "anna süüdlast välja" just kuigi lihtsalt - seega võib teinekord rahumeeli raamatuid üsna väikese vahega uuesti lugeda. 

Ka selle raamatuga on minu arvates nii. Õhkkond ja meeleolu tuleb kohe tuttav ette kui raamat uuesti avada (minu puhul küll netis, ehk siis ELLU kaudu, sest nii on ülimugav), ent pole nii, et meenub kohe ka mõrva sooritaja. Esialgu on meenub vaid ähmaselt midagi, nii et saab rahuliku südamega edasi lugeda...

Tegevus toimub Shetlandi kõige põhjapoolsemal saarel, Unstil, kuhu värske abielupaar Lowrie ja Caroline on tulnud "kodokäiku" tegema ning Meonessi rahvamajas pulmapidu pidama. Pulmaliste hulgas on ka Caroline'i kaks lähimat sõbrannat, Polly ja Eleanor koos kaaslastega, kes jäävad pärast pidu Sletts'i nimelisse puhkemajja peatuma. Eleanor räägib teistele väikesest valges kleidis tüdrukust, keda ta oli rannal tantsimas näinud. Tegelikult on ka Polly just äsja sarnast tüdrukut näinud, ent mingil põhjusel ei soovi ta sellest ülejäänud seltskonnale rääkida. Nii Eleanorile kui ka Pollyle tundus, nagu oleks tüdruk äkitselt õhku haihtunud.

Hommik toob aga kahjuks uued uudised - 36-aastane Eleanor on kadunud ning algavad otsingud. Sõbrad loodavad alguses, et tegu on mingi naise väljamõeldud naljaga ning peatselt ilmub ta kusagilt välja. Samas on ta viimasel ajal olnud depressioonis raseduse katkemise pärast ning seetõttu on abikaasa Ian mures. 

Jimmy Perez sõidab koos Sandyga saarele asju uurima, lootes esialgu, et tegu on eksitusega ning naine ilmub kohe-kohe välja. Kuid esialgu uudiseid pole ning Perez asub Eleanori sõpru küsitlema. Selgub, et et Pollyle on tuttav legendi Pisi-Liisust, kes 1930. aastal sealkandis uppus ning käivat nüüd saarel kummitamas. Arvutist Eleanori pilti otsides selgub, et naine on öösel kell kaks sõnumi saatnud, milles teatab, et teda ei tasu otsima tulla, sest elavana pole võimalik teda leida. 

Suurt osa sündmustikust näeme Polly pilgu ja mõtete läbi ning muidugi ka Jimmy Pereze kaudu. Just Polly leiab Meonessist tagasi jalutades Eleanori telefoni ning seejärel kahjuks leitakse ka naise surnukeha...

Ja ilmselt kui hakkaks edasi sündmustikust kirjutama, läheks see liiga üksikasjalikuks...





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar