teisipäev, 23. veebruar 2021

Liz Fenwick - Cornwalli suvi

 


Raamat on ilmunud Varrakult, Lii Tõnismanni tõlkes, aastal 2020 (originaal aastal 2018). Tutvustus on järgmine:

Selle Cornwalli raamatu kaks huvitavat peategelast on kirjanduse õppejõud ja ajaloolane Hebe ning tema õetütar Lucy. Viiekümne viie aastane Hebe, kes peab toime tulema varajase Alzheimeri tõvega, jätab maha oma noore armukese ja varjub Cornwalli, kus ostab pereliikmete suureks üllatuseks sellesama ajaloolise maja, mis kuulus kunagi Thomas Gryllsile, kellest Hebe juba mitmendat aastat salamisi raamatut kirjutab. Õetütar Lucy saadetakse algul Hebe hullu majaostumõtet ära hoidma, ent asjalood kujunevad sedasi, et Lucy, kelle armulugu abielus parlamendisaadikuga pälvib kõmulehtede liigset tähelepanu, asub tädile vana maja restaureerimise juures appi. Liigutavas loos paljastub ridamisi perekonnasaladusi ning Alzheimeri tõppe haigestumise traagika paneb Hebe saatusele kogu südamest kaasa elama.
Liz Fenwick on sündinud ja kasvanud Massachusettsis. Kahekümnendate eluaastate keskel kolis ta Londonisse, kus tutvus tulevase abikaasaga. Neil on kolm last. Cornwalli sattus Liz esimest korda 1989. aastal ning seitse aastat hiljem soetas endale sinna elamise. Kirjastuselt Varrak on Fenwicki Cornwalli-teemalistest romaanidest ilmunud „Maja Cornwallis“, „Cornwalli armulugu“, „Cornwalli võõras“, „Cornwalli taeva all“ ja „Tõusuvesi“.

Raske on sellele väga ülevaatlikule infole midagi lisada. Ehk seda, et tegu on raamatuga, kus autor lubab põhjalikult tegelaste sisemaailma vaadata ning seetõttu muutuvad Hebe ja Lucy lugejale aina tuttavamaks ja lähedasemaks. Kuid põnevad detailid ja seni varjus olnud saladused kooruvad välja tasapisi, nende avaldamiseks võtab autor rahulikult aega. Hebe võitlus üha hoogu võtva haigusega on kurb ning tekitab kaitsetu tunde. Kuigi juttu on keerulistest ja rasketest otsustest ning olukordadest, on raamat ikkagi südamlik ja soe. Hebe täditütre Lucy elu on samuti keeruline (või ehk võiks öelda, et ta on ise selle teatud põhjustel keeruliseks teinud), ent Cornwalli kaunis loodus, iseloomuga vana maja ning tädi eest hoolitsemine annavad Lucy elule teistsuguse suuna, mis talle endalegi imestuseks aitab elus vastuseid leida.

Omamoodi rütmi loob raamatu teksti esitlemine päevikulaadselt - Lucy või Hebe tegelase kaudu ja kuupäeva kaupa. Sel moel tutvustab autor Hebe puhul ka tema varasemat elu, paralleelselt hilisemaga - tutvumist noore Roryga, kellest saab kümneks aastaks tema armsam, samuti aga ka tema järjest tõsisemaks muutuvat probleemi mäluga.

Rõõmu pakub raamat ka luulearmastajatele, sest see sisaldab hulgaliselt katkeid inglise poeedi John Donne'i (1572-1631) luuletustest, mis elustuvad tegelaste, eelkõige Hebe ning tema armastatu, Rory, elus. Ühe olulise teemana kulgeb läbi raamatu ka Hebe kiindumus ja huvi ajaloolise isikuna esitletud Thomas Grylls'i ning tema ja Lucia-nimelise tüdruku armastusloo vastu. Liz Fenwick on kogunud inspiratsiooni Cornwallist nii Helwyn House'i puhul kui ka muus, näiteks on Cornwallis elanud isegi mitu Thomas Grylls'i nimelist isikut.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar