teisipäev, 19. märts 2024

Vaht Cappuccinol * Maeve Haran

Lugesin 5. veebruaril 2024

"Ideaalses maailmas saame me kõik valentinipäeval abikaasalt või armsamalt ühe punase roosi, kimbu lilli sõpradelt igaks sünnipäevaks ja lastelt emadepäevaks peotäie nartsisse. Reaalsus paraku erineb ideaalist nagu öö ja päev ning ainus inimene, kes sulle ärateenitud lilled õigel ajal toob, oled sa ise."

Autor juhib tähelepanu paljudele väikestele asjadele, mis meie elu rõõmsamaks teevad. Võib-olla lähevad need detailid tihtipeale keset kõike toimetust ja saginat kaotsi. Aga ma mäletan, et keerulisel ajal tõid just väikesed rõõmud kasvõi natukesekski kurbusest välja. Tänulikkus ning oskus head tähele panna on alati koorma kandmist kergendanud.

Üks tõsiselt hea soovitus autorilt:
"Kümme minutit edumaad
Seda praktikas teostada on üllatavalt keeruline, sest mingil seletamatul põhjusel veeretab saatus sulle tingimata takistusi ette: just siis, kui sa hakkasid uksest välja astuma, et õigeks ajaks tähtsale kohtumisele jõuda, heliseb telefon, võtmekimp libiseb prügikasti ja ülepea oled sa unustanud üles kirjutada aadressi, kuhu sa minema pead!
Kümneminutilise edumaa andmisega aga teed sa endale ühe suurepärase kingituse - sa päästad end stressist. Hingetuks tormamise, südamekloppimise, vastiku pabistamise (jõuan-ei jõua) ja enesesüüdistamise asemel saad sa kodust kümme minutit varem lahkudes ja väikese ajavaruga kohale jõudes ennast hoopis kohvikus ühe väikese
cappucino (ja selle vahu) nautimisele pühendada."

 Ja veel üks, mis peaks mulle sobima just nagu rusikas silmaauku:
Edasilükatud asjade ärategemine
See küll kõlab esmapilgul nagu piin ja mitte rõõm, aga töötab hästi.
Juba F. Scott Fitzgerald ütles, et õnn on rahuldustunne pärast suurt pingutust. See selgitab, miks sa end pärast hirmutavana tundunud ülesande ettevõtmist ja ärategemist nii rahulolevana tunned.
Rahulolu tuleneb eelkõige sellest, et
a) sa selle ülesande üldse ette võtsid
b) see polnudki nii raske, kui sa arvasid ning
c) sa jõudsid tulemuseni. Isegi kui see polnud teab mis suur töö - valida number, leppida kokku kohtumine, riskides ebaeduga -, ainuüksi see tunne, et asi sai tehtud, võib su pea kergendusest ringi käima ning kõrvad elevusest surisema panna.
Sama hästi töötab härjal sarvist haaramine ka lihtsalt igava või tüütu asja ärategemisel. Ikka tunned end pärast hästi, mis sest, et eufooria pole päris võrreldav sellega, mis saadud näiteks hirmu tõttu edasi lükatud ettevõtmise teokstegemisest.
Isegi kõige väiksemate ärategemistega kaasneb ebaproportsionaalselt suur nauding. Üsna mõistlik on ennast tagant sundida hommikuti. Nii võid kogu ülejäänud päeva endale pai teha ja uhkusest särada, et sa nii vapper ja tubli oled olnud."

Autori mõtisklused asjade üle, mis panevad meid end hästi tundma, on mõnusad. Siin on nii asju, mis seovad meid kaugema minevikuga, tavade, kommete või harjumustega, mis on põlvest põlve edasi kandunud. Või igapäevaelu pisikeste võimalustega, mõne väikese heateoga või väikese vedamise või kahjutu kelmustükiga. Isiklik kontakt ümbruskonna poepidajatega, ilusad ja suve meenutavad plätud, alati vähemalt taksosõiduks vajaliku rahasumma kaasaskandmine. Kui raamat on kodus olemas, sobib teda suvaliselt kusagilt lahti lüüa ning sealtsamast oma päeva paar rõõmustavat mõtet kaasa võtta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar