kolmapäev, 6. märts 2024

Palaviku kood * 5 * James Dashner

 

1.-8. märts 2023

Ilmselt jääb Labürindijooksja sarja raamatuid lugedes ikkagi alles küsimärke, millele isegi pärast terve sarja läbilugemist selgeid vastuseid ei leiagi. Ju on temaatika ja lugu sellised, et neid vastuseid ehk ei peagi saama ning kõige selgem pilt leidub autori enda peas. Viies raamat on omamoodi selgitus Thomase ning teiste labürindikatsetes osalenute elust pärast Moolokisse sattumist ning enne katsete algust. 

Ma ei julgegi öelda, kas ja kuipalju see osa tegelikult sarja teiste raamatute kohta selgust toob, või tekitab ehk hoopiski natuke segadust juurde. Aga vähemasti neile, kellele sari on meeldinud, on jäänud võimalus sarja osalistega veel kohtuda, natukene teisest vaatenurgast. Tegelikkuses oleks siis ajaliselt tegu sarja teise raamatuga, pärast eellugu pealkirjaga "Käsk tappa", mis mõnes mõttes tundub seisvat ülejäänud sarjast vist kõige rohkem eraldi, andes samas aimu sellest, kuidas maailm üldse nii hullu olukorda jõudis. Keeruline temaatika ning paraku ei tundu tänapäeval sellisesse olukorda (päikeseplahvatused ning sellele järgnev inimkonna enda vallapäästetud ohtlik viirus) jõudmine enam sugugi ilmvõimatuna, eriti pärast koroona võidukäiku maailmas. 

Kõige põnevamaks jäi minu jaoks sarjas ikkagi just triloogia esimene osa ehk "Labürindijooksja". Huvilistel soovitakski kindlasti alustada sellest, mitte "seletavatest" osadest ("Käsk tappa" ja "Palaviku kood"), sest nii oli see kindla peale kõige mõjusam!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar