laupäev, 27. aprill 2024

Salajaki lahing * 1 * Johan Theorin

Lugesin 2.- 5. märts 2024

Tänu tütre tähelepanelikkusele märkasin ELLU lugemisbingot ning samas siis ka seda, et varsti ELLU laenutussüsteemi enam pole. Ehk on aga järgmine siis uus ja veel parem! Bingos oli ka lasteraamatu lahter ning oleks küll kangesti tahtnud valida üht Reeli Reinausi raamatut, ent miskipärast kiskus samas mõne hoopis uue autori suunas. Minu arvates on sellised väljakutsed head just sellepärast, et satud lugema midagi, mis on ehk tavapärasest teistsugune. Midagi, mida sa ei osanudki otsida...

Rootsi, norra ja taani sõjamehed kogunevad, et hävitada ühes suures kindluses elavad viitrid, kes väidetavalt inimesi ründavad ja tapavad. Sõjakäiguga on ühel või teisel moel seotud ka neli venda, kellest üks - vibükütist Torkel - juba ongi üsna noorena oma võitlused ära võidelnud ning teisedki asuvad samale rajale - kes tahtlikult, kes pigem tahtmatult. Niklis ja Samuel on vanemad ning otsustavad minna vanema venna jälgedes, samas kui noorem vend Jöran ei sooviks sõjaga tegemist teha, ent ei taha ka vendadest eraldi jääda. Jörani eriline oskus on ronimine. Poisid on kodukülas tegelenud peamiselt põlluharimise ning köite valmistamisega.

Inimeste vastastest viitritest räägitakse nii palju, et lugejas võivad tekkida kahetised tunded - on nad siis ikkagi täiesti nii pahad kui inimesed arvavad? Viitrid omakorda vihkavad haldjaid, kes on samas inimestele suureks abiks luuretöö tegemisel. Müütilisi olendeid selles maailmas jagub, ehkki kõik neid ei märka või ei näe. Maaraviitrid on näiteks tiibadega ning nende ülesanne on kaitsta kuninglikke viitreid, lähemalt tuttavaks saab lugeja maaraviitriga, kelle nimi on Ristin. Viitrite kindluse lähedal asuvas Storsjö järves on foogti tütar avastanud elavat tohutusuure mao, keda ta suudab oma pasunamänguga rohkem või vähem juhtida.

Vana aja maailma kuuluvad ka hirmsad haigused, nagu katk ning samas taimed-vürtsid, mis võivad aidata ravimisel. Nendega tegeleb sõjameestega ühinenud tark, kes noorima venna Jörani endale abiliseks võtab. Muidugi lõppevad vendade seiklused just sellise koha peal, et tingimata oleks vaja edasi lugeda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar