esmaspäev, 29. jaanuar 2024

Vene lauljanna * Leif Davidsen

Lugesin - 14.-16. oktoober 2023

"Nõukogude Liit on ühiskond, kus ollakse eksperdid valet tõe pähe esitama; valele vahitakse otse silma, siis aga keeratakse selg ja tehakse nägu, nagu poleks seda olemas."

Jack Andersen saab varajastel öötundidel kõne, et Moskvas asuva Taani saatkonna sekretär Sonia on tapetud. Kuigi asja võiks ka suureks puhuda, sest Sonia korteris leidub paljugi kahtlast, kaasa arvatud teine naine, venelanna Vera, otsustab nõukogude miilits üsna ruttu juhtumile joone alla tõmmata. Kuid Jack'i jääb see kummitama ning pealegi tekivad tal tunded Vera õe, eesti juurtega Lilli vastu, kes Moskvas lauljannana töötab.

Nõukogudelikke olusid ning inimesi on hästi edasi antud, see on nagu reis minevikku, väga ehe ja üsnagi võrreldav samaaegse eluga Nõukogude Eestis. Lõpuks läheb ka lausa seiklusfilmiks kätte, nii et jagub kõike - romantikat, mõtlemisainet, tuttavlikke olukordi. Peategelane Jack on ka väga otsekohene, nii et ka selles mõttes on lugu ka sel moel paeluv ja kaasahaarav, lisaks võimalusele piiluda natuke saatkonnatöö telgitagustesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar