kolmapäev, 3. jaanuar 2024

Mõtle nagu marslane * Isaac Asimov * Orpheus * järelsõna

 

Lugesin 14.-16. november 2023


Jutukogu sisaldab nelja paraja pikkusega lugu, mis on kõik otsapidi kosmoserändudega või üksteisest erinevate maailmadega seotud, erinevate vaatenurkade alt. Igav juba ei hakka, üllatusi jagub, vähemalt minu jaoks. Võib-olla midagi korduvat juba nagu oleks, kui olla lugenud ka Asimovi teisi teoseid, aga siiski mõnus, hästi kirjutatud-tõlgitud, ladus lugemine.

"Mõtle nagu marslane" paneb kindlasti mõtlema ka tänapäevastele poliitilistele kemplustele, teatud moodi väljapressimisele või mingi grupi allasurumisele. Ja fantastilisele ning hulljulgele lahendusele, mis üsna filmilikuna silme ette rullub. "Noorus" on hea lõpplahendusega, mulle meeldis. "Sügavik" pani samuti mõtlema erinevatele maailmadele ning sellele, et hoolimata mingitest üldlevinud kommetest-arvamustest-jne, võime ka samas ühiskonnas olla piisavalt erinevad ning kui kurb see tundub kui peaksimegi kõik ühesugused olema. Ja ometigi on nii lihtne teiste üle otsuseid langetada ning neid erandlikeks, ühiskonda mittesobivateks pidada. "Ahvatlev sööt" toetub suures osas just sellisele tegelasele, kes on teistest erinev ning keda seetõttu naljalt ümbritsevad "tõsised teadlased" ei soovi mõista. Kuid ikkagi aitab just loov lähenemine ning infokildude uutmoodi kokkuseadmine leida ka siin lahenduse, milleni oma eriala spetsialistid ise ei jõuaks.

Võimalik, et Asimovi stiil paljudele ei meeldi, ehk jääb veidi kuivaks ning tegelased natuke pinnapealseks, tegu on siiski ju ka lühilugudega. Kuid samas saab lugeja ise oma kujutlusvõime ning silme ette kerkivate piltidega siis natuke rohkem "luua". Lühilugude puhul pole väga põhjalikeks kirjelduseks vast nii palju aegagi, peab asisemaks jääma, et loo jutustatud saaks.

.........................

Siin ka ära kopeeritud väike lisainfo:

Ameerika Ulmekirjanduse Assotsiatsiooni (SFWA) 8. suurmeistri (1986) Isaac Asimovi jutukogu «Mõtle nagu marslane» (The Martian Way and Other Stories; 1955) peetakse «Üheksa homse» (OR 4/2016) kõrval kirjaniku tugevaimaks lühiproosakogumikuks. Kogumiku neljas pikemas loos pakub Asimov meile erinevate inimtsivilisatsiooni lähisajandeil tabada võivate probleemide kirjeldusi ja lahendusi, alates energiakriisidest ja teiste elukeskkondade maasarnastamise eetilisusest kuni koloniaalühiskondade iseseisvumise ja uute energiaallikate otsinguteni. «Mõtle nagu marslane» osutus omal ajal nõnda edukaks, et kirjastus Doubleday võttis kohe avaldada Asimovi järgmise novellikogu.
«Mõtle nagu marslane» on 26. eestikeelne Isaac Asimovi raamat. Orpheuse Raamatukogus on viimati ilmunud tema legendaarne jutukogu «Mina, robot» (OR 3/2021) ja mahukas romaan «Nemesis» (5/2021). Robotilugude-kogumikus ilmunud lühijutt «Küülikut püüdes» pälvis 2022. aastal Eesti ulmelugejate aastaauhinna Stalker.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar