teisipäev, 9. jaanuar 2024

Ohvriraba * Susanne Jansson

 

Lugesin 26.-30. september 2023

Paeluv lugu, mille algus on ehk veidi küsimusi tekitav, sest lugeja ei suuda veel ära mõistadada, mis on juhtunud või juhtuma hakkab. Noor naine Nathalie saabub Mossmarkenisse ning asub elama mõisale kuuluvasse väikesesse ning algeliste võimalustega majakesse, et teha rabas bioloogia-alaseid mõõtmisi. Kuid Nathalie ei maini kellelegi, et tegelikult on ta ise sealtsamast pärit ning Mossmarkeniga on seotud tema elu kõige keerulisemad hetked, mis heidavad pikki varje senini.

Siis rünnatakse üht noormeest, kellega Nathalie on tutvunud ning varsti leitakse rabast veel ühe inimese surnukeha. On kohalikke, kes räägivad, et rabas on viimaste aastate jooksul tihti inimesi kaotsi läinud ning et rabasse uppunud surnud on muutunud uute ohvrite järele janunevateks vaimudeks. Politsei ei ole muidugi kippunud neid teateid uskuma. Nüüd aga muutuvad asjalood järjest kahtlasemaks. Kas raba tõesti on ise nõudnud nii palju ohvreid või on siin siiski tegu inimliku julmusega? See hakkab järjest rohkem huvitama ka Mossmarkeni lähedusse tagasi kolinud Maya Linde't, kes on kogunud rahvusvahelist tuntust fotograafina. Maya aitab erialaselt kaasa ka politseialastes uurimustes, suutmata piirduda politseifotograafi ülesannetega ning püüdes kohalikelt raba ning selle minevikusündmuste kohta rohkem teada saada. Tänu temale tuleb välja nii üht kui teist, mis uurimist oluliselt edasi aitab.

Lugeja saab ka jupphaaval lugeda Nathalie lapsepõlves toimunud sündmuste kohta, mis on üsna orgaaniliselt tänapäeva sündmustiku vahele sätitud. See on mõnes mõttes nagu hajuv uduloor, mis aina selgemini näitab kõike, mis raba ja selle läheduses elavate inimeste elus on toimunud.

Põnev ja hästi kirjutatud lugu, mida lugeda pole küll raske, ent keeruliste ja süngete sündmuste tõttu hõljub kogu loo kohal siiski omamoodi õõvastav hõng ja meeleolu, mis ka pärast lugemise lõppu kohe lahti ei lase.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar