kolmapäev, 10. jaanuar 2024

Naine järves * Raymond Chandler

 

Lugesin 9.-12. oktoober 2023

Ei saa kuidagi selle vastu, et lood, kus detektiiv peab toetuma ainult oma mõistusele ja vaistule, on väga mõjusad. Aeg liigub siin teisiti - detektiiv võib isegi tund-paar kusagilt ära käia ning lükata edasi näiteks leitud mõrvaohvrist teatamist, ilma et see probleeme tekitaks. Ja samas püüab politsei jõhkra jõu ja vägivallatsemisega mõnd asja "korda ajada" ehk tülikaid inimesi kõrvaldada. 

Detektiiv Marlowe ülesandeks saab rikka ärimehe Derace Kingsley elujanuse abikaasa Chrystali otsimine, pärast seda kui naine on teatanud, et abiellub Mehhikos naistemehena tuntud Chris Laveryga. Et aga Lavery ilmub välja Los Angeleses ning eitab igasugust sellist asjade käiku, tekib Kingsley'l asjas põhjendatud kahtlus. Kuna Chrystal on varem viibinud nende mägedes asuvas suvemajas, viivadki otsingud detektiivi Crestline'is asuva Little Fawn'i järve poole. 

Kohapeal elav vaht Bill Chess näitab Marlowe'le ümbrust, ent siis avastavad mehed järvest naise surnukeha, mis ehete järgi ilmneb olevat Bill'i kuu aega tagasi kadunud abikaasa Muriel. Naise surm ei paista olevat otseselt Marlowe enda tööga seotud asjaolu, ent nutikas detektiiv paneb kõik kõrva taha ning jätkab sammhaaval oma tööd. 

Jutustus sisaldab ka palju kirjeldusi, nii et on võimalik proovida rohkem sisse elada sündmuste toimumise aega (raamat ilmus siinse info kohaselt 1955). Mulle meenutab ta mõneti Walter Mosley romaani "Saatan sinises seelikus". Osa tegevustikust on tõesti ka päris karm, aga küllap autor on lähtunud oma kogemusest ning pole võtnud asja liigselt ilustada. 

Märksõnu: Adrienne Fromsett, Mildred Haviland, Patton, missis Fallbrook, dr. Almore, Florence Almore, kapten Webber, leitnant Degarmo



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar