teisipäev, 30. jaanuar 2024

Düüni Messias * 2 * Frank Herbert

Lugesin 30. detsember 2023 - 14. jaanuar 2024

"Ärgates näitavad esimesed valguskiired uut maailma - kõik on värske ja ootab sinu jalajälgi."
Fremeni vanasõna

Paul Atreidesest on saanud imperaator, Muad'Dib, kes on paljukummardatud mentaat, tulevikunägija, kelle nimel peetakse ususõdasid. Kuid tema vastu ka sepitsetakse vandenõusid, millesse on segatud mitmed erinevad instantsid (tleilaxud, Gild, Bene Gesserit) kuni tema enda ametliku abikaasa printsess Irulanini. Printsessi piinab, et Paul on jäänud kindlaks oma lubadusele, et Irulanist ei saa kunagi tema tegelikku naist - selleks on fremeni päritolu Chani.

Üheks Paul Atreidese hävitamise vahendiks on planeeritud tleilaxude taastatud Duncan Idaho uue nimega Hayt - Atreideste kaitsjate hulka kuulunud mees, kes hukkus Arrakisel noort Pauli kaitstes. Theilaxude tehnika lubab surnud inimesi taastada kui nende keha on võimalik üsna pea pärast surma töödelda. Selliseid olendeid nimetatakse gholadeks ning keegi ei tea päris täpselt, mida on võimalik neisse programmeerida. Võttes Hayt'i kingitusena vastu näib, et Paul teeb oma elu järjest ohtlikumaks, ent samas tundub kingitus väga väärtuslikuna kuna Hayt'ist on treenitud ka mentaat ehk olend, kes suudab andmeid väga põhjalikult analüüsida.

Paul sooviks saada Chaniga järeltulijaid kuid miskipärast pole pärast nende esmasündinud lapse hukkumist Chani uuesti lapseootele jäänud - paistab, et ka selles asjas on kusagil kellegi kuri käsi mängus. Pauli väikesest õest Aliast on aga vahepeal kasvanud noor ja energiline naine.

Lugu kulgeb edasi endiselt seikluslikult, aga eks kohati on need lõputud salasepitsused ka väsitavad lugeda... Ilmselgelt pole aga lihtne kellelgi, kes tulevikku võib näha, etteteadmine võib elu väga keeruliseks teha ning kogu seda koormat on raske kanda.


Märksõnu: Bene Tleilax, gildimees Edric, tleilaxu näotantsija Skytale

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar