reede, 5. jaanuar 2024

Lewise mees * Peter May

 

Lugesin 16. -19. mai 2023

Fin MacLeod naaseb oma sünnipaika Lewise saarele, kus teda ootavad perekonnale kuulunud lagunenud eluasemed ning nooruspõlve mälestused. 9 kuud varem lahendas ta saarel üht juhtumit lahendanud ning kohtus jälle varasemast tuttavate inimeste ja paikadega. Nüüd on ta lahutatud, politseitöölt lahkunud ning ees ootab võib-olla uus algus, ent samas pole miski kindel. Mees asub elama oma vanematekodu juurde telki, ilmaolude küüsi, et alustada kunagise kodu taastamist. Sealsamas lähedal elab ka naabrinaine Marsaili koos poja Fionnlagh'iga.

Saarel on samal ajal alanud huvitava juhtumi uurimine - traditsioonilisel moel kütteks turvast lõigates leitakse surnukeha, mis võiks spetsialistide sõnul olla väga vana - kui tal just poleks Elvise tätoveeringut. Juhtumisi näitab DNA-uuring, et leitud mees on sugulane Fin'i naabrinaise ja noorpõlvearmastuse Marsail'i isa Tormod'iga. Tundub lihtne ja hea võimalus selle kohta mehelt endalt uurida kuid kahjuks on Tormod'i mälu sedavõrd nõrgenenud, et temalt ei saa vastuseid ka lihtsatele igapäevastele küsimustele. Kui aga lähedased näeksid tema mõtteid ning mälestusi, saaksid nad mehest, tema minevikust ning päritolust palju põnevat teada. Siinkohal ongi lugejal tänu autorile eelis ning lahti rullub raske ning trööstitu minevik, kus Tormod paraku kannab hoopis Johnny nime. Ka Fin mõistab asja uurima asudes, et Marsaili isa pole see, kes ta nime järgi olema peaks, ent mehelt endalt on võimatu vastuseid saada.

Fin ei suuda asja edasi uurimata jätta, pealegi pole mandrilt veel saadetud lisajõude juhtumi põhjalikumaks läbivaatamiseks. Nii jõuab ta jälgi ajades teistele väikesaartele, kus tihtipeale ootab ees mõni uus tupikuna näiv tee, aga samas hargneb aeg-ajalt ka edasi mõni uus juhtlõng.

Peter May kirjutamisstiil on selline, mis pole liigselt lainetav või pateetiliselt suureline. Tihtipeale lipsab kirjeldustesse aga midagi, mis annab edasi ka igapäevaelus leiduvaid värve ja ilu, autor oskab lihtsategi sõnadega omamoodi pilte maalida. 

Märksõnu: Eriskay, Charlie rand, Ceit, Donald John, Donald Peter, McBride 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar