kolmapäev, 10. jaanuar 2024

Düün * 1 * Frank Herbert * Sarja järjekord

 

Lugesin 26.-30. detsember 2023

Kunagi ammu lugesin selle raamatu läbi ning kuigi enam sellest väga midagi ei mäletanud, oli siiski tunne, et seekord oli lihtsam süveneda, sest raamatu maailm oli juba tuttavlikum kui esimesel korral. 

Paul Atreides peab oma perekonnaga kolima Caladani planeedilt Arrakisele, mis on karm kõrbemaailm. Hertsog Leto Atreides on nimelt saanud imperaatorilt loa asuda planeeti valitsema Atreideste verivaenlaste Harkonnenide asemel. Kuigi jääb mulje nagu see võikski juhtuda, on Harkonnenidel varuks omad plaanid, sest hoolimata veepuudusest on Arrakis hinnatud planeet, kus kaevandatakse erilist ainet - melanzhi ehk vürtsi, mis teeb inimesed pikaealisemaks ning võimaldab ka nägemusi. 

Kuid Paul pole just tavaline 15-aastane noormees - tema ema Jessica on saanud benegesseritlase väljaõppe ning on ka oma poega vastavalt treeninud. Lisaks saabub enne ärasõitu Pauliga kohtuma üks vanem benegesseritlane ning tema ja ta ema vestlusest mõistab poiss, et tema isa võib ähvardada hädaoht. Hertsog Letot ümbritsevad truud sõjamehed ja kaaslased, ent siiski on nende hulgas keegi, kes on suuteline hertsogi reetma. Nii leiavadki Jessica ja Paul end ühel hetkel Arrakise liivaväljade vahelt, kus nad on ilmselt surmale määratud. Kuid see on kõigest seikluste algus.

Märksõnu: Gurny Halleck, Suk-doktor Yueh, mentaat Thufir Hawat, parun Vladimir Harkonnen, paruni vennapoeg Rabban, na-parun Feyd-Rautha, ökoloog Liet-Kynes, fremenid, Suur Ema, Chani, sardokarid, Stilgar, Muad'Dib, Lisan al-Gaib, Kwisatz Haderach 

Sarja järjekord:
1. Düün
2. Düüni Messias
3. Düüni lapsed
4. Düüni jumal ja keiser
5. Düüni ketserid
6. Düün. Kapiitlisaal

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar