reede, 12. jaanuar 2024

Kes teisele hauda kaevab * Yrsa Sigurdardóttir

 

Lugesin 29. mai- 2. juuni 2023

Advokaat Thóra Gudmundsdottir on aidanud Jónas Juliussonil sõlmida lepingu ning osta endale maa, kus arendada põhjalikumalt välja oma ideed new age-tüüpi hotellist. Ent Jónas võtab Thóraga uuesti ühendust, et teatada välja tulnud "varjatud veast", milleks on kummitamine.  Thóra nõustub kohale minema, et "kahe jalaga maa peal seisva" inimesena meest aidata, ent kohapeal hakkavad juhtuma kummalised asjad. Tapetakse hotelli arendusega seotud noor arhitekt Birna ning tegelikult tundub, et enamusel hotelli külastajatest võib asjaga mingil moel seos olla. Ilmneb, et Thóra (koos oma kohale ilmunud meestuttav Matthew'ga) oskab eriti hästi asju välja uurida ning seda ta ka teeb, eriti kuna tema tööandjat Jónast ongi hakatud Birna mõrvas kahtlustama. Ning kahjuks ei jää see juhtum viimaseks.

Õõvastavatest sündmustest hoolimata on minu arvates autor andnud eriti just Thóra ja Matthew humoorikat suhtlust väga mõnusasti edasi, nii et lugu on nauditavalt loetav. Hirmsad sündmused varjutab raamatu mõnus kulgemine, Thóra oskamatus end asjade keerisest, mõtisklemistest ja uurmistest hoiduda ning tema tahtmine kõigesse selgust tuua. Kuigi hoopiski tema sakslasest kaaslane Matthew on endine politseinik, näib, et naist kihutab tagant tema loomulik vajadus leida juhtunule loogiline seletus. Näiteks kasvõi sellele, miks hotelli läheduses on inimesed sagedasti lapse nuttu kuulnud. Kui hotelli keldrist leitakse lapse skelett, näib see kinnitavat kohalike uskumusi üleloomulikest jõududest, ent Thóra ei taha isegi pärast isiklikku kokkupuudet selliseid asju uskuda ja otsib mõistlikumaid seletusi. 

Kes ometigi võiks olla asjaga seotud? Varasemad talu- ja maaomanikud, kes Thóraga tõrksal meelel suhtlevad? Mõni hotellikülalistest, kel näib olevat midagi varjata? Veel keegi kohalikest, kel olid Birnaga soojemad suhted? Kuigi advokaadi isiklik elu, ehk otse öeldes tema eksabikaasa ning lapsed nõuavad vahepeal oma tähelepanu, ei saa naine asja kuidagi uurimata jätta, sest ka politsei näib olevat nõus pigem lihtsamat teed minema ning kogu süü Thóra kliendi kaela määrima...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar