reede, 12. jaanuar 2024

Surilina ööbikule * P. D. James

 

Lugesin 4. - 15. juuni 2023

Kuna raamatus on päris palju tegelasi, oleks selle lugemises parem mitte pausi teha, sest sel juhul on päris raske erinevaid tegelasi ning nende karaktereid meelde jätta või uuesti meelde tuletada. Peainspektor Adam Dalgliesh saabub uurima mõrva(sid), mis on toimunud Nightingale House'is asuvas õdedekoolis. Kui algul tundub, et ehk polnud kaks üksteisele järgnevat surma seotud, äratavad algul märkamata jäänud seigad inspektori tähelepanu. Haiglapersonalil ning õdedel näib olevat piisavalt palju saladusi, mille ilmsikstulek kõigile sugugi meele järgi pole.

Esimesena surma saanud tüdruk, õde nimega Heather Pearce, pole kellelegi eriti lähedane - pigem võis mitmel grupikaaslasel olla tema vastu üht-teist, kuna ta võis teiste peale kaevata või isegi püüda neilt midagi välja pressida. Ka teine tüdruk, nimega Fallon, pole kuigi seltsiv, ent tundub ebatõenäoline, et keegi tema vastu vimma oleks kandnud. Samas viitab kahe sarnase juhtumi toimumine, et nende sündmuste vahel peab olema mingi seos, mida keegi veel aimata ei oska. 

Adam Dalglieshil ei jää märkamata ükski pisiasi ning tema vaist suunab teda tähelepanu pöörama ka teiste jaoks ebaolulistele seikadele. Vanemõed Mavis Gearing, Rolfe ning Ethel Brumfett, laitmatu ja tagasihoidlik ülemõde Mary Taylor ning upsakas kirurg  Courtney-Briggs, õeõpilastest kaksikud Maureen ja Shirley Burt, Christine Dakers, Madeleine Goodall, kaunis Julia Pardoe ning Diane Harper, isegi koristustiimi kuuluvad Morag Smith ning Martha Collins - neil kõigil on oma mõtted ja seosed juhtunuga, mille põhjused lõpuks ilmnevad olevat palju sügavamal kui alguses näis. Autor kirjeldab oskuslikult tegelaste mõtteid ja sisemaailma, luues neist omamoodi põneva ja värvika ansambli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar