esmaspäev, 3. mai 2021

When It Grows Dark - Jørn Lier Horst

 

Kuna kõiki Jørn Lier Horsti raamatuid pole veel eesti keelde tõlgitud aga Wistingu seeria mulle väga meeldib, otsustasin katsetada ka inglise keeles lugemist. Eriti pärast seda kui raamatu "Salatuba" tõlge mind parajalt pahandas. Inglisekeelse tõlke autor Ann Bruce on aga oma tööd väga hästi teinud, nii et "When It Grows Dark" on ka nendele sobilik, kes muidu pole ehk palju võõrkeeles lugemist ette võtnud. See lugu pole ühtlasi ka nii pikk, et juba alguses raamatu paksus liigse hirmu peale ajaks, lugemine edenes päris heas tempos.

Lisaks muule on raamat väga tore selle poolest, et see hüppab tagasi aega, mis Wisting polnudki veel kriminaaluurija. Ta on värske noor politseinik - just avastamas oma ametis kõike, mis teda rohkem huvitab ning mille peale tal ka annet ilmneb olevat. Tema pereelu on samuti omamoodi alguses - kaksikud Line ja Thomas on 6-kuused ning kuigi nendega tegeleb suuremalt jaolt abikaasa Ingrid, üritab Wisting nii palju abiks olla kui ta oma tiheda töögraafiku kõrvalt jõuab. Samas on ta pidevalt öövalves ning mitmekordsetes vahetustes kuna pere majanduslik seis nõuab seda.

Ehkki Wistingul puudub veel kriminaaluurimuse kogemus, avastab ta üsna ruttu, et kuritöödega seotud mõistatused ja saladused pakuvad talle enamat kui tavapärane patrullimine. Kuid ta suudab ka oma igapäevases politseitöös jõuda selliste lahenduste ja tulemusteni, mis näitavad tema analüüsioskusi ja head pealehakkamist, soovi olukordi lahendada ning mõista asjade toimumise põhjuseid. Juhtumid, mis seekord peamurdmist nõuavad, on põnevad ning üks neist jaotub oma tegevuse ja mõistatustega väga pika ajalise perioodi peale.

Vanast kuurist leiab Wisting kuuliaukudega auväärse auto, mille puhul kõik viitab sellele, et autojuht ei pääsenud tulistamisest eluga. Kes oli see autojuht, kellele kuulus vana auto ning miks seda sündmust on nii pikalt varjatud? Need on küsimused, mis võidavad Wistingu tähelepanu ning nõuavad vastuste otsimist, isegi kui see toimub tema vabast ajast ning lisaks muudele kodustele ning töistele kohustustele ehk patrullimistele ja öövalvetele.

Soovitan soojalt - hoolimata sellest, et võõras keeles, oli raamat nii põnev, et väga pikaks ajaks teda jälle kord ei jätkunud :)

Siin ka väikene ülevaade tegevustikust, inglise keeles:

Stavern 1983: Christmas is approaching, snow is falling heavily, and a young ambitious policeman named William Wisting has just become the father of twins. After a brutal robbery he is edged off the investigation by more experienced officers, but soon he is on another case that is not only unsolved but has not even been recognised as murder. Forgotten in a dilapidated barn stands a bullet riddled old car, and it looks as if the driver did not get out alive. This case will shape William Wisting as a policeman and give him insight that he will carry with him for the rest of his professional career: generations form an unbroken chain.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar