neljapäev, 27. mai 2021

Nähtamatu tüdruk - Kaia Raudsepp

 


Laenasin raamatu lootuses, et saan oma tütre seda lugema, seni pole kahjuks õnnestunud. Alustuseks lugesin ise kõigepealt mõned leheküljed, et aru saada - mulle meeldib kirjutaja stiil ning temaatika on samuti väga oluline. Võib-olla praegusel ajal isegi veel olulisem kui varem - olen märganud, et koduõppe aeg on tõuganud kinnise iseloomuga noort veel rohkem enda sisse kapselduma ning see tekitab hirmu. Sellist kogemust siiski veel päris pole kui raamatu peategelase puhul...

Lena on tüdruk, kes üldiselt püüab olla nähtamatu. On vaid mõned inimesed, kelle puhul ta end mugavalt tunneb ning kellega ta räägib rohkem kui paar üksikut sõna. Need on tema vanemad ning ema sõbranna Ellen. Vahel käib Lena abiks ka oma ema kohvikus, kus ta samuti end normaalselt tunneb. Kuid koolis satub ta just oma tagasihoidlikkuse ja vaikimise tõttu teiste kiusamise ohvriks. Ta on harjunud, et mõnikord ütleb ta päevas vaid kümmekond sõna, mõnikord sedagi mitte. 

Oma vaikimise tõttu eristub ta teistest, tal pole sõpru ning barjäär kasvab aina kõrgemaks, suhtlemine sõnade abil muutub tema jaoks ületamatuks takistuseks. Kuid siis kohtab ta kohvikus tööl olles Tom'i - poissi, kes mingil põhjusel soovib temaga tuttavaks saada, tema vaikimisest hoolimata. Kas aga poisi kannatlikkus suudabki ületada seinad, mis Lena enda ümber on ehitanud?

Hea on see, et autor pole jätnud muljet, nagu oleks sellisest olukorrast väljatulek lihtne. Lena peas keerleb pidevalt küsimuste virrvarr, samas kui välja suudab ta öelda heal juhul vaid paar komistavat sõna, sageli jäävad aga needki ütlemata. Vaikimine ja hirm, mille on tekitanud kaasõpilaste kiusamine, saadavad teda igapäevaselt ning vahel tundub, et sellest kõigest polegi võimalik läbi murda. Või kui on võimalik siis ehk Lena ei soovigi enam seda, sest ka teistsugune maailm tundub talle hirmutav, lausa pöörane väljakutse. Tõsisest temaatikast hoolimata leidub raamatus ka huumorit, mõnusat tögamist ning lugu edeneb elulähedaselt rahulikus rütmis, mis ei eelda, et muutused võiksid toimuda üleöö. Ei toimugi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar