kolmapäev, 5. mai 2021

Valged ööd - Ann Cleeves - #2 Shetlandi sarjast

 


Soe ja südamlik. Uskumatu küll, aga krimiloost hoolimata tahan esimeseks just neid sõnu kasutada. Shetlandi sarja teises osas nimelt areneb edasi uurija Jimmy Perez'i ning Fran Hunteri suhe. See õrn ootus, pehmus ja hoolivus, mis on suhte algusajale omane, pehmendab karme sündmusi, mida krimiloos ikka kohtame. Arvatavasti teeb seda ka Shetlandi helevalge suvi, mis küll samas võib hoobilt muutuda uduseks ja läbipaistmatuks...

Ann Cleeves'i kirjutamisstiil meeldib mulle väga. Pole suurejoonelisust - see on nagu mõtisklus, mille käigus saad teada kõik vajaliku ning tunnetad mõtiskleja olemust. Sisemine vestlus, mida mitmed raamatu tegelased omaette peavad, on tihtipeale humoorikas ning paljastab tegelaste sisemaailma väga tabavalt. 

Mõned kirjakohad, mis näiteks heast ilmast sõltuvale eestlasele oma mõtte poolest südamelähedased võivad tunduda, või on lihtsalt vahvad:

"Kas lähme oma tassidega välja, et ilusat ilma mitte raisata?"

"See oli üks meeletu suvi. Päevad täis kirglikke püüdlusi. Nüüd oleme me kõik palju väärikamad."

"Perez arutles endamisi, et sel ajal aastast on kõik natuke napakad. Süüdi on valgus, mis sind päeval pimestab ega jäta ööle ruumi. Päike ei kadunudki päriselt horisondi taha, isegi keskööl võis väljas raamatut lugeda. Talved olid nii trööstitud ja süsimustad, et suvel haaras inimesi seletamatu rahutus, nad kukkusid rabelema. Valitses üldine arusaam, et suvest tuleb võtta viimast, tuleb viibida vabas õhus ja naudiskleda, enne kui pimedus jälle võimule pääseb. Siin Shetlandil kutsuti seda suvehulluseks."

Lugu hakkab hargnema Biddista külas toimuval kunstinäitusel, kus esitletakse kohaliku kuulsuse Bella Sinclair'i ning Fran Hunteri töid. Näituse avamisel korraldab üks külastajatest kummalise stseeni, vajudes hüsteerias ühe maali ette põlvili ning väites, et ta ei mäleta midagi oma elust ega isikust. Koos Franiga näitusele tulnud Perez püüab meest aidata, ent ühel hetkel on see majast kadunud.  Järgmisel hommikul leitakse ta lähedalasuvast paadikuurist üles pooduna, imelikul kombel on surnu näo ette riputatud mask.

Poodud mehelt ei leita ei dokumente ega telefoni, ent kohale tulnud arst on veendunud, et ilmselt on tegu siiski mõrva, mitte enesetapuga. Kuid miks külastas mees näitust ning jättis mulje nagu oleks tal mälukaotus? Kes ta tappis ning mis seos võiks tal üldse olla Shetlandiga? Siit saab alguse lugu, mida Perez asub taaskord lahendama koostöös Invernessist saadetud uurija Taylor'iga. Põhjalikumalt saab lugeja seekord tuttavaks Biddista elanikega ning paljastub mitmeid saladusi, mis väikesest kogukonnast hoolimata on seni varjule jäänud. Kes seekord uurimise käigus kiiremini vastuseni jõuab, kas Taylor või Perez, jätan muidugi mõista saladuseks!...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar