pühapäev, 23. mai 2021

Surnud vesi, Ann Cleeves - #5 - sarja viies raamat

 


TUTVUSTUS: Ann Cleevesi viiendas Shetlandi-ainelises raamatus peab noor uurija Willow Reewes lahendama kaks mõistatuslikku mõrva. Taustaks saare karge loodus, naftasadam ja laiuv vesi. Kohati tundub Willow Reewesile, et ta sumpab vaid piimjas udus, suutmata tabada asja olemust. Oma pruuti leinav inspektor Jimmy Perez, kes kohalike oludega kursis, kuid depressioonis, tuleb vastutahtsi talle appi. Iga uus juhtlõng näib viivat uurimise uude suunda, aga lahendust ei paista. Kuni Jimmy Perez suudab kergitada katet mineviku salasuhetelt.

Shetlandi sarjas on varem ilmunud raamatud „Ronkmust”, „Valged ööd”, „Punased luud” ja „Sinine välk”. Sari on paljudele tuttav ka BBC1 samanimelise TV-seriaali järgi, kus mängib peaosa Douglas Henshall.

..........................

Ja olengi nüüd konksu otsas, lugedes järjest neid Ann Cleeves'i Shetlandi raamatuid, mis ELLU laenutuse kaudu kättesaadavad on olnud.  Üks raamat on mul praegu laenutusjärjekorra tõttu ka vahele jäänud, aga küllap saab seegi loetud. 

Mulle meeldib, kui õnnestub raamatut võimalikult järjest lugeda, praegu on aga viimane lugemine toimunud pidevate pauside ja segamiste saatel, nii et süveneda on olnud parajalt raske. Selles sarja raamatus on pidevaks saatjaks lein, raskustunne ja rõhutus, mis end tegelastele ühel või teisel moel saatjaks sokutab. Õnneks on oma kihlatut leinav Jimmy Perez endiselt sisimas uudishimulik ning see toob ta tagasi saarel toimuvate sündmuste uurimise juurde. Perez'i sunnib elust kinni haarama ka hoolimine, mida ta tunneb oma hukkunud armsama Fran'i tütre Cassie vastu.

Koos naisuurija Reewes'iga liigub Perez uurimises üsna väikeste sammude haaval edasi, ent lõpuks, nagu ikka, hakkab ka üht-teist selguma. Ehkki siin areneb sündmustik väga tasases rütmis, suudavad kohalik õhustik ja sümpaatsed tegelased ikka lugejat raamatu kütkes hoida. Võib-olla just see rahulik kulgemine tundubki loomulikum ja mõistetavam kui järsud muutused ja tohutud tagaajamised, mida meid on järjest rohkem koolitatud teleekraanidel nägema. Siin jõuab uurimus lõpptulemuseni ikkagi tänu kannatlikule ja lõputule info kogumisele, tänu pidevale mõttetööle ja analüüsile ning lõpuks muidugi ka tänu vaistule, sisetundele, mis kõigi heade uurijate puhul lahenduse leidmiseks selle viimase tõuke annab.

Uurimise käivitab sõudepaadist leitud surnukeha, mis kuulub Shetlandilt pärit ajakirjanikule Jerry Markhamile. Omaette tähelepanu väärib see, et Jerry surnukeha leiab sealsamas elav prokurör Rhona Laing, kes uurija Reewes'i arvates näib teadvat enamat kui ta tunnistab. Jerry on juba pikemat aega töötanud Londonis, seega pakub uurijatele huvi, mida ta Shetlandil tegi ning miks püüdis ta kohtuda oma ammuse armsama Evie'ga, kelle ta kunagi südametult maha jättis...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar