esmaspäev, 26. aprill 2021

Elizabeth George - Pääsmiseks paljudele * krimi#2


Raamatu tutvustus: Yorkshire’is maalilises Keldale’is köidavad turiste vanad õõvastavad legendid, kuid inspektor Thomas Lynleyl ja seersant Barbara Haversil tuleb lahti harutada hoopis uuemate saladuste ja kuritegude sasipundar. Nad kutsutakse kohale, kui noor tüdruk leitakse istumast oma isa peata laiba kõrval, kirves süles. Tüdruk kinnitab mitu korda, et tapja on just tema ja ta ei kahetse seda. Pärast seda ei lausu ta enam sõnagi.

Lynleyl ja Haversil tuleb välja selgitada tõde ning seista silmitsi ka mõne omaenda saladusega, millest on seni olnud mugav mööda vaadata.

"Pääsmiseks paljudele" on Maalehe krimisarja teine raamat ning sain selle ka kohe ilma pikema ootamiseta läbi loetud. Nagu ikka, läks sisseelamisega veidi aega kuid mida edasi, seda tihedamaks loo areng muutus ning raamatut oli raske käest panna, ehkki meeleolu ja kirjutamisstiili poolest pole see samasugune nagu kõige lemmikumate krimiautorite omad...

Inspektor Lynley ja seersant Havers pole pealtnäha just ideaalne paar juhtumi lahendamiseks, ent võib-olla aitavad just nendevahelised pinged ning juhtumi seosed nende endi elu kitsaskohtadega sündmuse lahendamisele kaasa. Inspektor Thomas Lynley on rikkast perekonnast ja hea välimusega, seersant Barbara Havers aga tagasihoidlikuma välimusega ning keeruka perekondliku taustaga. Havers'i kõik senised koostööd on päädinud konfliktiga, mistõttu on ta saadetud kriminaalosakonnas töötamise asemel tänavatele patrullima. Ka on tal juba ette arvamus Lynleyst kui naistemehest, kes ametiredelil on tõusnud muudel põhjustel, mitte oma heade uurijaoskuste pärast.

See pole lugu, kus oleks ilustusi ning klantspildi taolisi olukordi. Ka ilusatel inimestel on piinavaid tundeid ning saladusi. Vähem ilusate tegelastega ei toimu siin imelisi muutusi, nende elu ei pöördu äkitselt heaks. Lugu on parajalt sünge ning mida lõpu poole edasi, seda rohkem ilmneb õõvastavaid seiku nii et kõigile see kindlasti ei sobi, eriti kui halvad asjad kuidagi kummitama jäävad. Tagantjärele mõeldes pole ma ise ka kindel, kas ma ikkagi oleks tahtnud teada, et ka selline juhtum on kusagil maailma nurgas aset leidnud. Sest olgugi, et antud juhul on tegu fiktsiooniga - midagi sellist on kindlasti kusagil ikkagi toimunud...

Raamatut võib sellegipoolest soovitada, sest see on põnev ja hästi kirjutatud, tegelasi ning olustikku avatakse kildhaaval. Lootus jääb, et lõpuks ikkagi muutub midagi paremaks, kasvõi pärast seda kui kõik halb on avalikuks tulnud: "Ta palus, et headus ajaks välja kurja, lootus meeleheite, elu surma. Ta palus, et unenäod muutuksid tõeks ja viirastused reaalsuseks. Ta palus, et lõpeks äng ja algaks rõõm."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar