teisipäev, 13. aprill 2021

Donna Leon - Heas usus

 


Tutvustus: Commissario Guido Brunetti juurde tuleb abi paluma tema abikaasa tudeng Claudia Leonardo, püüdes leida andeksandmist kuriteole, mille eest tema surnud vanaisa on aastakümneid tagasi süüdi mõistetud. Brunetti aitaks intelligentset ja tõsist tüdrukut meeleldi, aga kuna ammu toimunud juhtumi kohta on võimatu mingitki teavet leida, ei kuluta ta selle uurimisele kuigi palju aega.

Siis leitakse surnuna Claudia ise.

Kuna tüdruku lähisugulasi ei leita, külastab Brunetti vana austerlannat – Claudia vanaisa armukest, kes oli olnud Claudiale vanaema eest, ning avastab vanaproua tagasihoidlikust korterist uskumatult hinnalise kunstikogu. 

„HEAS USUS“ on 11. raamat Donna Leoni commissario Brunetti sarjast. DONNA LEON (s 1942) on üks maailma kuulsamaid krimiautoreid. Tema raamatud on ilmunud paljudes keeltes ning nende põhjal on valminud filme ja telesarju. Ta elab vaheldumisi Veneetsias, kus toimub tema romaanide tegevus, ja Šveitsis.

Minu suureks rõõmuks on selle raamatu tõlkija Triin Aimla-Laid. Tõlge on ilmunud aastal 2019, aastal 2002 ilmunud originaal kandis pealkirja "Wilful  Behaviour". Lugemisega läks nüüd selles suhtes küll lünklikult, et alustasin suure hooga, ent siis tuli midagi vahele, lugu jäi pooleli ning lõpuni lugesin alles tükk aega hiljem. Võib-olla on ka asi selles, et Guido Brunetti lood on sellised parajalt pehmed, hoolimata raamatus kirjeldatud hirmsatest kuritegudest... aga selline pehmus ei tekita vahel ka kihku teada saada, mis siis ikkagi juhtus. Kõik kulgeb tasapisi ja rahulikult, nii nagu see elu Itaaliamaal üldse. Pehmust lisavad ka Brunetti ning tema abikaasa Paola vestlused, tähtsaks osaliseks on veel hõrgutavad toidud, mida Brunetti eriliselt naudib. 

Kogu juhtumi uurimine kulgeb siin rahulikult, tagasivaateid on II Maailmasõja aegsetesse oludesse. Tasapisi hakkab uurimuses üht-teist selguma, ehkki suurema osa ajast tundub juhtum üsnagi paigal seisvat. Kuni saabub järjekordne ootamatu lõpplahendus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar