pühapäev, 25. aprill 2021

Ann Cleeves - Ronkmust - krimi#1 - Shetlandi sarja esimene raamat

 


Veidi aega tagasi saabusid postkasti Maalehe ja Varraku välja antud krimisarja esimesed raamatud. Kuna Shetlandi sarja televersioon koos uurija Perez'iga mulle väga meeldib siis alustasin raamatu lugemist kerge kõhkluse ja võõristusega, sest selge, et ekraanil nähtud versiooniga võrreldes on raamatu maailm rohkem või vähem erinev. 

Ja muidugi oligi. Pärast väikest sisseelamist aga sai teistsugune rütm koduseks ning oli hea lugemine, erinevused ei seganud. Tegelikult raamat muidugi hoopiski täiendas ekraanivarianti, sest siin on võimalik tegelaste mõtetesse ja olekusse sügavamalt sukelduda. Õnneks ma enam filmi käiku ka väga täpselt ei mäletanud. Kui midagi lõpuks kusagil ajusopis vaikselt meenuma hakkas, ei seganud see teose nautimist. 

"Ronkmust" toob lugeja ette loo noore tüdruku mõrvast, mida saareelanikud hakkavad seostama ühe varasema kadumisjuhtumiga. Kaheksa aastat varem on umbes samas kohas kaduma läinud 12-aastane Catriona, nüüd aga leiab väikese tütrega saarele kolinud Fran Hunter külmal jaanuarikuu hommikul oma kodu lähedalt tapetuna 16-aastase Catherine Ross'i, kes samuti on hiljuti koos oma isaga saarele elama asunud. Saarerahvas peab uue mõrva süüdlaseks samuti lähedal elavat eraklikku Magnust, keda kahtlustati omal ajal Catriona mõrvas kuid tõendeid selle kohta ei leitud.

Nagu ikka, on saarel inimestevahelised suhted keerulised ning mitmel moel läbipõimunud. Mõrvajuhtumiga saadetakse tegelema ka uurimisrühm Invernessist ning paistab, et juurdluse juht Taylor ei lähe automaatselt kaasa kohalike arvamusega Magnuse süü kohta. Koos Perez'iga jätkavad nad põhjalikku uurimist, mis tasapisi avab sündmustes uusi tahke. 

Autor lisab lukku väga oskuslikult raamatu tegelaste sisekõnet ja mõtteid ning samas esitab kõike erapooletul, rahulikul moel. Sarnaselt käitub ka uurija Perez, kes näib püüdvat mõista ja leida loogilisi põhjendusi ka seal, kus juba on teada, et tegu on ilmselt millegi kahtlasega. 

Igatahes on nüüd teada, et olen sattunud järjekordse "krimikonksu" otsa ning on vaja hakata Ann Cleeves'i raamatuid taga ajama... Televersioon oli minu jaoks juba piisavalt sõltuvusttekitav, nüüd siis ka raamatud!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar