pühapäev, 25. veebruar 2024

Vanamees ja meri * Ernest Hemingway

 

Lugesin 1. detsember 2023 - 22. jaanuar 2024

"Tema otsus oli olnud püsida sügavas pimedas vees kõikidest peibutustest ja lõksudest ja salakavalustest võimalikult kaugel. Minu otsus oli olnud sinna minna ja tema sealt inimestest kaugest meresügavusest üles otsida. Maailma kõikidele inimestele kättesaamatust meresügavusest. Ja nüüd me oleme ühte liidetud ja juba keskpäevast peale. Ja ei ole minul ja ei ole temal kedagi, kes meid aitaks."

Santiago on Kuuba kalur, kes käib väikese paadiga merel kalu püüdmas - vahel üksi, vahel on tal abiks poiss, kes juba 5-aastasena temaga koos esimest korda kalal käis. 

Hemingway plaan oli kirjutada mitmest suuremast osast koosnev suurromaan, ent lõpuks sündis vaid lühiromaan "Vanamees ja meri". Süzheed võib pidada lihtsaks, ent nii autor ise kui ka teised mõistsid kuivõrd olulise teosega on tegu. Santiago amet tähendab, et ta võitleb pidevalt loodusega, seda sõna otseses mõttes, ning peab lõpuks alla vanduma. Hoolimata sellest, et kaluri igapäevatöö on jaht võimalikult suurtele kaladele, on tema olemuses ja mõtetes austus mereasukate vastu, keda ta peab vast isegi inimestest austusväärsemateks. 

Lugu, mis kuuldavasti Hemingwayle romaaniks innustust andis, olevat traagilisem, ent selles teoses jääb ka kaotajale alles tema tahe ning eneseuhkus, Santiago lepib kuid ei alistu. Lõppude lõpuks, kui ta tunneb ühtekuuluvust mere ja tema asukatega, siis on loogiline, et kord jääb peale üks, kord teine, ning seekord lihtsalt oli mehe kord alla jääda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar