esmaspäev, 5. veebruar 2024

Isegi surnud * John Banville

 

Lugesin 26.-30. detsember 2023

Mõtlesingi, et tegelane nimega Quirke tuleb mulle tuttav ette, ent samas autori, John Banville'i nimi tuttav polnud... Järele vaadates selgus, et olen lugenud sarja esimest raamatut, kus autor esines veel Benjamin Black'i nime all, raamatu pealkirjaks "Christine Falls". Sarja toimumisajaks ja -kohaks on 1950ndate Iirimaa. Sarja esimene raamat mulle igatahes meeldis.

Selles osas on Quirke paranemas seisundist, kus teda tabasid ajukahjustuse tõttu erinevad haigushood (hallutsinatsioonid, enesest äraolek). Kui tema assistent Sinclair helistab, et nõu küsida juhtumi kohta, saab Quirke üle tüki aja jälle liikvele, inimeste sekka. Samal ajal palub tema tütrelt Phoebelt abi üks tema kursusekaaslane. Quirke otsustab, et tal on jälle aeg ohjad enda kätte võtta - kolida venna ja vennanaise juuresti tagasi oma korterisse ning minna tööle.Ta võtab ühendust ka inspektor Hackettiga, et koos juhtumisse selgust tuua.

Vastu puud sõitnud ja põlema süttinud autost leitakse söestunud surnukeha. Kuid kuna mehe kolju lähemal uurimisel leitakse sealt vigastusi, mis viitavad võimalikule mõrvale, ei saa juhtumit lugeda enesetapuks nagu algul arvati. Ning kui selgub, et hukkunud noormehe tütarlapseks ongi seesama abi otsiv neiu, kes Phoebe'iga ühendust võttis ning seejärel kadus, paistab, et juhtum võib olla algselt arvatust palju keerulisem.

Suhete sasipuntrad on raamatus põhjalikud ning kõige mõistmiseks oleks ilmselt kasulik siiski ka kõik varasemad sarja osad läbi lugeda. Või siis kasvõi just esimene, mis juba üksinda natuke tegelastevahelistesse suhetesse selgust loob. Quirke on vahepeal elanud nimelt oma venna Malachy ning tema naise Rose'i juures kuid mõlemiga neist seovad teda keerukad sündmused varasemast elust, mida selles raamatus enam kuigi põhjalikult ei käsitleta. Omamoodi hõnguga raamat, mis õnneks ei jää päris nii süngeks kui võiks sündmuste põhjal arvata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar