neljapäev, 8. veebruar 2024

Elly Griffiths - Ruth Galloway sarja järjekord

Niisiis, jälle üks sari, millesse olen sukeldunud ning loodan mõnusasti edasi ujuda. Kui mulle sari meeldib siis lõpuks jõuan ma ikkagi ka selleni et tahaks ka autorist rohkem teada. Elly Griffiths'iga on näiteks võimalik kuulata mõnda päris värsket intervjuud. Kirjaniku pilti nähes tekib mul tihti kohe mingeid mõtteid või seoseid tema tegelastega, näiteks tundub Ruth Galloway kindlasti mingil moel tema endaga sarnane. Igal juhul jätab kirjanik ise väga muheda ja südamliku mulje. Ja tunnistab ka, et tegelastes võiks olla kindlasti mingeid omapärasid, huvisid, mis teevad neid isikupärasemaks. Nii et näiteks huvi ponide vastu, Agatha Christie raamatute vastu ning paljude muude asjade vastu on autor talle suhteliselt enda elust võtnud.

Griffiths'i kodulehe leiab siit, ning sealt selgub, et ta kirjutas esimese krimiloo juba 11-aastasena! Elly Griffiths on tegelikult tema autorinimi, ametlik nimi on hoopiski Domenica de Rosa. Huvitaval kombel idee esimese Ruth Galloway raamatu jaoks tuligi kirjaniku abikaasalt, kes õppis arheoloogiks. Kuna see raamat oli hoopis teistsugune kui autori eelmised, tekkis vajadus teistsuguse kirjanikunime jaoks, milleks saigi Elly Griffiths.

Röövin netist siia ühe foto ka:

Tegelikult on nii vahva, et sündmustel on hoopis huvitavad eellood. Elly ehk Domenica abikaasa Andy oli jurist, ent tal oli huvi arheoloogia vastu, niisiis alustas ta ühel hetkel hoopiski arheoloogiaõpinguid ning nakatas selle huviga ka oma abikaasa, inspireerides oma ütlustega sarja esimese raamatu sündi. Huvitav on kuulata ka autori mõtisklusi sellest, kuidas mõned tegelased mõnes mõttes ise kirjutavad ennast ja üllatavad sellega ka autorit. Kindlasti on siin seos sõnalise ja muusikalise loomingu vahel, kus tihtipeale võib samamoodi minna.

Eesti keeles on olemas vist ehk 4 esimest raamatut, pean järele vaatama. Aga inglisekeelsetes pealkirjades on sarja järjekord:

1. The Crossing Places - lugesin eesti keeles - "Koolmekohad"
2. The Janus Stone - lugesin eesti keeles - "Januse kivi"
3. The House at Sea's End - lugesin eesti keeles - "Kaldajärsaku maja"
4. A Room Full of Bones - lugesin eesti keeles - "Mao needus", ingl keeles olemas
5. Dying Fall - 
6. The Outcast Dead - "Äratõugatud surnud", lugesin eesti keeles
7. The Ghost Fields - inglise keeles
8. The Woman In Blue - inglise keeles
9. The Chalk Pit - inglise keeles
10. The Dark Angel - 
11. The Stone Circle - 
12. The Lantern Men - inglise keeles
13. The Night Hawks - 
14. The Locked Room - inglise keeles
15. The Last Remains - inglise keeles


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar