pühapäev, 1. jaanuar 2023

Mustmaja * Peter May

 

Lugesin 17.- 24. august 2022

Köitev lugu, millesse sisse elamine veidi aega võttis. Lewise saarelt Crobosti külast pärit Fin Macleod töötab Edinburgis politseinikuna ning pole oma kodusaarel väga ammu viibinud. Teda on just tabanud valus kaotus kui tema poeg Robbie hukkub roolijoodiku tõttu õnnetuses ning suhted abikaasa Monaga on jõudnud halba seisu. Kuid hoolimata sellest, et Fin pole veel valmis edasi minema ja oma leinast lahti laskma, nõutakse töö juurest, et ta läheks tagasi Lewise saarele, et tegeleda seal toimunud mõrvaga, mis sarnaneb ühe Edinburghis toimunud varasema kuritööga.

Kordamööda saab lugeja aimu tänapäeval toimuvast ning Fin'i saarel veedetud noorusajast, mis on olnud äärmiselt keeruline ning pole senimaani lõpuni mõistetav isegi kõikidele asjaosalistele. Sündmuste tõsidusest hoolimata ei jää raamatust ülitraagilist pilti, tasapisi avanevad siin-seal mõned uksed, mis varem on olnud suletud. Lugeja peab siiski pidevalt pead murdma, kohtudes alatasa viidetega varasematele juhtumustele, millele veel selgitust pole antud. Fin'i varasemas elus olulised inimesed on tänapäevalgi sündmuste keskmes, eriti naabritüdruk Marsaili ning Fin'i lapsepõlvesõber Artair. Lugeja saab lisaks pilgu heita saare vanasse traditsiooni, mille jätkajad käivad senimaani An Sgeiri saarel suulajahil, küttides seal arhailisel viisil tuhandeid linde, suulasid, keda peetakse suureks delikatessiks. Retk on ohtlik ning selle seltskonda vastuvõtmist peetakse suureks auks.

Kuna saarel sooritatud kuriteo käigus tapetu on veel üks tegelaste lapsepõlvest tuntud inimene - vägivaldne Angel Macritchie - tulevad uuesti minevikust esile ka temaga seotud sündmused. Kuna Angel Macritchiel oli palju vaenlasi, kes temaga oleksid soovinud arveid õiendada, on tema tapja leidmine üsnagi suur töö. Paraku pole Fin teretulnud uurimist juhtima pandud ametniku silmis ning peab pidevalt alla neelama märkusi oma ebasoovitava kohalviibimise kohta. Põhjalikult kirjutatud, väga haarav lugu, mille lugemine läheb lõpuks üsnagi lennates. Haaravad on kirjeldused kohalikust loodusest ning mere kõikehaaravast kohalolekust, mis mõjutab kõigi saareelanike eluolu.

Peter May kirjutatud Lewise triloogia osad on: "Blackhouse", "Lewis man" ja "Chessmen".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar