neljapäev, 29. detsember 2022

Ringmäng ehk aedniku 12 kuud * Eeva Park

 

Lugesin 12.-14. detsember 2022

Ilus raamat, nii kujunduse kui sisu poolest, armsate viidetega Karel Capekile ja Eeva enda luulele. Siit on midagi raske "välja võtta", sest kõik on nii ilusasti omavahel seotud ning moodustab pidevalt just sellise ringi, mis aina otsapidi iseenese juurde tagasi jõuab.

Jänesel, kus Eeva elab, on eriline hõng, mida olen ka ise kogenud. Ühest küljest nagu keset väljasid, teiselt poolt metsaga piiratud, majast sobivas kauguses mõnusalt sügava tiigiga. Tahaks, et oskaks ka ise ühel päeval oma mäestused erinevatest kohtadest sel moel kokku koguda nagu Eeva raamatus. Sest tõepoolest, nii nagu hävivad asjad, kaovad aegamööda ka kohad, mis meile on kallid olnud. Kui õnnelikud on need, kes võivad ikka veel seada sammud oma lapsepõlveaegse suve- või maakodu poole ning leida eest tuttava paiga, tuttavad lõhnad ja tuttava aia koos koduste taimede-puude-kividega. 

Kui me ei suuda enam mäletada-meenutada seda, mis on olnud ning mis meid on kujundanud, kaokski midagi väga olulist meie olemusest. Praeguses kiirustamise ajas on tihtipeale tunne, et nii juhtubki. Just sellepärast igatsen ma igal suvel Hiiumaale, vanasse Aino Kalda suvemajja, mis nüüd on juba ammugi muuseum, ent minu lapsepõlves oli mulle ka suvekoduks. Sinna jõudes astun toast tuppa, vaatan sahvris ja "püssitoas" (ärge minult küsigegi, miks seda nii kutsuti) ringi, imetlen pikliku toa aknast vaadet kaunile murule, mis veel mõned aastad tagasi oli pigem aasalilledega heinamaa. Muuseumitoas pistan nina korraks ühte kappi, mis aastast aastasse hoiab endas sama lõhnabuketti. Nii saan hetkeks välgukiirusel reisida oma lapsepõlve. Kui keegi seda kappi kunagi koristama peaks, oleks see minu jaoks hindamatu kaotus.

Sellised mälestuskillud. Eeva Pargi omi soovitan kõigil lugeda, eriti just neil, keda samuti aianduspisik on nakatanud. Aga ka teistel - just selleks, et mõtiskleda iseenda ning üleüldiselt inimese ajaringist, eluringist, meie enda ümber loodud ruumist ning mälestustest, mida me oma erinevatest aedadest ja elukohtadest kaasa oleme saanud. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar