reede, 16. detsember 2022

Asum ja maa * nr 7 * Isaac Asimov

 

Lugesin 3. juuni - 4. august 2022

Asumi-sarja viimane raamat jätkub hetkest, mil endine Terminuse ehk Esimese Asumi pealinna nõunik on langetanud tähtsa otsuse Galaktikaimpeeriumi tuleviku kohta, soosides planeet Gaia nägemust . Miks just tema, sellele vastab Dom:

"See on sinu väärtus. Sul on võime teha puudulike andmete põhjal õigeid otsuseid, ja niisugune oli sinu otsus. Sa valisid Gaia! Sa lükkasid kõrvale Galaktikaimpeeriumi anarhia, mis rajaneb Esimese Asumi tehnoloogial, samuti anarhia, mis rajaneb Teise Asumi vaimsusel. Sa otsustasid, et kumbki ei püsi kaua stabiilne. Niisiis valisid Gaia."

Kuid Trevize ise, kes on otsuse Gaia kasuks teinud, lükates edukalt edasi Esimese ja Teise Asumi imperialistlikud püüdlused, kahtleb ise. Ta mõistab, et otsus oli küllap õige, ent vajab sellele kinnitust. Ta loodab, et Maa leidmine võiks teda selles aidata, ent ka Gaial ei teata Maa asukohta. Gaiale ei suudaks tormlev Trevize kuidagi jääda, sest planeet koos kõige elavaga tema peal, on üksainus suur elusolend, millel on ühine taju.

Ehkki Gaia on rahulik, lopsakas ja roheline maailm, tundub Trevize'ile sealviibimine kohutava unenäona. Vaieldes Peloratiga toob ta välja, et eelistab valikuvõimalust ning seda, et normaalsuse kõrval on olemas ka kurjategijad ning geeniused. Pelorat ning noor gaialane Bliss soovivad liituda Trevize'iga tema Maa-otsingutel.

Olles juba kosmoses, otsustab Trevize oma endiselt sõbralt, Munn Li Comporilt saadud informatsiooni põhjal suunduda edasi planeedile nimega Comporellon, kus väidetavalt teatakse Maast rohkem kui mujal. Kuid sealsed jutud väidavad, et Maa on planeet, mis on radioaktiivne või elutu, nii et Pelorat on Comporellonile mineku suhtes ebalev. Kuid see on Trevize'i plaan ning ühtegi muud juhtlõnga neil pole.

Edasi võib märksõnadeks pakkuda: Mitza Lizalor, Vasil Deniador, Aurora, robotid, Solaria, Bander, Fallom jne. Trevize jätkab maailmaruumis rändamist Maa otsingutel, koos Pelorat'i ja Bliss'iga. Otsingud pakuvad põnevust, pettumusi, ohte, üllatusi kuid mis iganes ka ei juhtuks, ei suuda Trevize seda teekonda pooleli jätta, enne kui ta on leidnud enda jaoks vastuse Maa kohta. 

Minu jaoks jääb raamatu lõpp õhku ning küllap see oligi taotluslik - ehk oli Asimovil siiski veel mõte kunagi jätkata. Aga nii pika sarja lõpetuseks jääb paraku tühi tunne... ehkki ongi vast loogiline, et päriselt polegi ju kunagi midagi lõplikku, sest ka lõplikkus on sageli näiv, mitte igavene.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar