kolmapäev, 21. detsember 2022

Augud * Louis Sachar

 

Lugesin 20.-21. detsember 2022

Värskendav ja hea, tore lugeda. Parajalt nii seiklust kui ka mõtlemist, tänapäeva ning peategelaste perekondade ajalugu, mis ulatub mitme-mitme inimpõlve taha. Nimelt tabavad kõige tähtsama tegelase, Stanley Yelnuts'i perekonda pidevalt ebaõnnestumised, milles süüdistatakse poisi vanavanavanaisa. Samas on Stanley ise ning ka kõik eelnevad põlved kõigest hoolimata optimistlikud ning rühivad oma tegemistes halvast õnnest hoolimata aina edasi. 

Raamat algabki hetkest, kus Stanley on ekslikult süüdi mõistetud ühes kummalises kuriteos ning saadetakse karistuseks Rohelise Järve laagrisse. Kuid see laager on ehk hullemgi kui vangla, sest seal viibivad poisid on sunnitud ebainimlikes oludes kaevama igal päeval ühe sügava augu. Stanley leiab seal küll uusi sõpru kuid samas on laagri poisid ka ettearvamatud ning tundub, et neist võib kõike oodata... 

Kas Stanley peret on tõesti tabanud vana needus või miks tal aina viltu veab? Infokillukesed olevikust ja minevikust moodustavad huvitava terviku, mis lugejat teekonnal järjest edasi juhib. Ja ma ei väsi imetlemast neid, kes teevad nii head tõlketööd, et korrakski ei satu ette ühtegi arusaamatut lauset või mõtet. Kõik on paigas, voolav, stiilne, mõnus lugeda. 


 Kui ainult, kui ainult, kuu vaikib taevas,

peegeldab päeva ja möödunud aega.

Ole julge, mu hunt, ole kindel.

Lenda kõrgelt, mu ainus,

mu ingel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar