esmaspäev, 5. detsember 2022

Kevadpuhastus * Antonio Manzini

 

Lugesin 1.-3. august 2022

Ja ongi korras. Viimane eesti keeles ilmunud Antonio Manzini raamat loetud ja tahaks kangesti edasi lugeda kuid... mida pole, seda pole. Muidugi mõista tekkis huvi ka selle kohta, kas ja kui palju on autorilt veel ilmunud. Suure rõõmuga näen Goodreads'i lehelt, et sarjas on (itaalia keeles?) ilmunud vähemalt 11 raamatut! Kas see ikka päris tõele vastab, peab nüüd täpsemalt uurima. See olekski hea põhjus hankida itaaliakeelseid väljaandeid, sest ma saan aru, et ka inglisekeelse tõlkega ollakse just sama kaugel kui eestikeelsetega, ehk 4 raamatut. 

Täpsemalt järele vaadates tundub, et itaalia keeles on siiski ilmunud veel palju rohkem Rocco Schiavone lugusid...

"Kevadpuhastus" on sarnaselt eelmiste lugudega väga intensiivselt lühikese ajaperioodi sisse mahutatud. Siiski mitte nii tihe kui eelmine osa, mille puhul minu arvates ka lugejale kandus üle rahutus ja ootus, et ikkagi jõutaks kiire tegutsemisega päästvate lahendusteni.

Selles osas jätkubki lugu just sealt, kuhu ta eelmise raamatuga jäi, ehk kõik ongi veel pooleli, ootel, lahenduseta... Ehkki üks osa juhtumist leidis lahenduse, on veel palju poolikuid teeotsi, mille lõppu pole näha. Rocco Schiavonet jahib keegi, kes soovib talle kätte maksta, ent aseprefekti asemel sai surma tema sõbra Sebastiano kaaslanna Adele Talamonti. Süükoorem, mis jälitab Roccot juba märksa varasematest sündmustest saadik, aina kasvab... Asudes taga ajama võimalikku mõrvarit jõutakse aga välja üha uute niidiotsteni. Et asi on arvatavast keerulisem, näitab ka sündmuste edasine areng - maffia esindaja, kelle Aosta politseijõud vangi saatsid, mõrvatakse enne järgmisesse vanglasse üleviimist. Segane on ka Bergueti perekonna lugu, kelle tütar Chiara õnnekombel pärast röövimist üles leiti, sest Chiara pääsemisest hoolimata liiguvad perekonna asjatoimetused ja omavaheline läbisaamine allamäge.

Lugeja jälgib sündmuste arengut päevade kaupa kahe nädala jooksul. Kuigi võrreldes eelmise romaaniga pole see ehk sündmuste poolest nii tempokas, toimub tegelikult ka siin kiireid arenguid ning ka aseprefekti isiklik elu liigub edasi, kuigi mitte hüppeliselt. Abikaasa Marina, keda Rocco Schiavone endiselt taga igatseb, hakkab tema kujutluspiltidest samm-sammult kaugenema, ehkki mees ei taha temast veel sugugi lahti lasta. Rocco ei suuda ka eirata sümpaatiat, mida ta tunneb ühe oma alluva, Caterina Rispoli suhtes.

Seni on eesti keeles on ilmunud:

1. Must rada / Black Run / Pista nera
2. Aadama küljeluu / Adam's Rib / La costola di Adamo
3. Maikuu lumi / Out of Season / Non è stagione
4. Kevadpuhastus / Spring Cleaning / Era di maggio

Järgmised raamatud on näiteks:

5. 7-7-2007
5. ? Rocco va in vacanza
6. Pulvis et umbra
7. Fate il vostro gioco
8. Rien ne va plus
9. Ah l'amore l'amore!
10. Vecchie conoscienze
11. Le ossa parlano

Kui palju siis lõppude lõpuks Rocco Schiavone raamatuid on ilmunud, jäi praegu segaseks, sest tundub, et itaalia keeles on neid kõvasti rohkem ilmunud... Veel leidsin näiteks:

- Le ferie di Agosto
- Rocco in vacanza
- L'anello mancante
- L'eremita
- Capodanno in giallo
- Una notte in giallo
- Castore e Polluce (vol 8?)- Cinque indagini romane per Rocco Schiavone (vol 6?)
- L'accatone (vol 14?)
- L'amore ai tempi del Covid-19 (vol 16?)
- Una settimana in giallo
- La crisi in giallo
- Turisti in giallo

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar