teisipäev, 10. jaanuar 2023

Pärand * 4 * Cristopher Paolini

 

Lugesin kuni 1. jaanuar 2023

Tõsine ettevõtmine lugejale - sõna LÕPP saabub leheküljel number 819. Hea oleks lugeda ka raamatu eelmised kolm osa enne neljanda kallale asumist... aga pean tunnistama, et minul jäi kogu sarja lugemine nii pika aja peale, et kahjuks jõudsid igasugu nimed ja sündmused enne neljandat osa juba uuesti ununeda. Aga mingi jonn ajas tagant ning nõudis, et kui ma juba raamatut nii pikalt olen enda käes hoidnud, võiks selle siiski ka läbi lugeda. Ja loetud ta sai.

Eragon on noormees, kes väikesest külast pärit, ent sattunud suurte sündmuste keerisesse - temast on saanud Loheratsanik, Varjutapja - lootus paremale tulevikule maailmas, mida praegu valitseb kuningas Galbatorix. Kavaluse, võlukunsti kasutamise ja reetlikkusega on Galbatorix hävitanud varem olemas olnud Ratsanikud ja nende lohed ning hoiab oma hirmuvalitsuse all kõiki. Vaid Eragoni lohe Saphira ning Galbatorix'i enda Shruikan ning kuningale truudust vandunud Murtagh'i lohe Astel on vanast lohede rassist alles. Et olukord oleks veel keerulisem, on Murtagh Eragoni poolvend. Murtagh'i isa oli Marzan, Eragoni oma aga Brom, ehkki ta alles hiljem sellest teada saab.

Galbatorix'i vastu võitlevas armees on kõrvuti inimesed, haljdad, vardjad, libakassid ning isegi urgalid, kes on küll inimeste sarnased kehakujult, ent võimsama ja tugevama kehaehitusega ning mõned ka sarvedega. Eragon'i seob tihe sõprus ja kiindumus haldjas Arya vastu ning ka tema onupoeg Roran (Raudvasar) koos abikaasa Katrinaga on vardjatega liitunud. Tähtsad tegelased on veel päkapikk Orik, vana sõdalane Jörmundur, kuningas Orrin, hunthaldjas Blödgharm, vardjate juht Nasuada, taimetark Angela ning tema libakassist sõber Solembum ning nõidlaps Elva. Raamat on pikk ning erinevaid tegelasi jagub. Ning ka üllatusi, sest selgub, et kuigi kuningas Galbatorix on võimas võlur ning on kogunud endale rohkelt jõudu vastuhakuga toimetulekuks, leidub siiski ka asjaolusid, mis võivad aidata vardjaid nende eesmärgile jõuda. 

Põnev lugu, kus on palju võitlust aga ka muud. Paolini on välja mõelnud erinevaid keeli (haldjate, päkapikkude jne), loitsusid, väljendeid. Veel märksõnu: libakass Grimrr Poolkäpp, urgal Nar Garzhvog, lohe Glaedr, lohe südamete süda ehk Eldunari´, mõõk Brisingr, Ra´zac'id, mõõk Dauthdaert, oda Du Niernen, Vrael, Kuthiani kalju, salajane kamber, nidhwal, tõeline nimi, Umaroth, valvur Cuaroc, kuninganna Islanzadi´, lord Barst, mõõk Zar'roc, mõõk Vrangr, vanim Eldunari´ Valdr, lohe F´irnen.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar