pühapäev, 22. jaanuar 2023

Annabelle * Lina Bengtsdotter

 

30. oktoober - 6. november 2022

Kriminaalinspektorina töötav Charlie Lager saadetakse Stockholmist väikesesse kohakesse Gullspang'i. Charlie on noor naine, kes on suutnud meestekeskses töökeskkonnas vapralt ülespoole ronida ning keda ülemus Challe hindab kõrgelt. Kuid Charliele pole midagi niisama sülle kukkunud, ta on hoolimata oma keerulisest lapsepõlvest kõvasti õppinud ja vaeva näinud, et ametiredelil tõusta.

Kuigi Charlie sooviks keelduda, nõustub ta siiski koos kolleeg Andersiga Gullspang'i minema, kus on teatatud 17-aastase Annabelle'i kadumisest. Charlie jaoks on see keeruline kuna Gullspang ongi koht, kust ta ise 14-aastasena põgenenud on, plaanides ilmselt mitte kunagi sinna naasta. Kuigi naine on oma töös edukas, on tema eraelu endiselt kolleegide omast väga erinev ning hüplik ja tihtipeale otsib ta lõõgastumiseks abi alkoholist ja lühisuhetest. Kolleegid  temast kuigipalju ei tea, ent lisaks ülemusele hindab ka töökaaslane Anders teda kõrgelt ning ütleb tema kirjeldamiseks nii: "Ma näen 33-aastast naist, kellele meeldib pidutseda, kes vihkab lobisemist, aga kellel on hämmastav võime märgata tervikus üksikasju ja üksikasjades tervikut."

Gullspang ning tema elanikud tuletavad peategelasele meelde mitmeid seiku lapsepõlvest kuid hoolimata keerulistest mälestustest suudab ta Annabelle'i kadumisloos järjekindlalt edasi liikuda ning märgata üha uusi üksikasju, mis uurimist edasi viivad. Lugu on tõesti tihe ning põnev ja üllatab üha uute pööretega, rulludes silme ees filmina lahti ning viies meid ka Charlie lapsepõlve, kus ta elas oma ema Betty ja kasuisa Mattiasega majakeses Skagerni järve lähedal Lyckebo's. Lõpuks peabki Charlie (keda lapsepõlves kutsuti Charlene'iks) seisma vastakuti ka omaenda minevikuvarjudega ning üllataval kombel leidub seos isegi Annabelle'i juhtumi ning tema enda pere mineviku vahel.

Ja ikkagi ei mõista ma, mille järgi valitakse kaanepilt ja kas tõesti keegi siis raamatu sisu selle puhul arvesse ei võtagi - Annabelle nimelt kandis kaotsi minnes sinist kleiti, mitte punast...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar