neljapäev, 12. jaanuar 2023

Jutlustaja * Flälllbacka 2 * Camilla Läckberg

 

Lugesin 5. - 15. september 2022

Fjällbacka-sarja esimeses osas kohtunud Patrik ja Erica on oma esimese lapse ootel kui Patrik saab väljakutse müütilisse paika nimega Kungsklyftan. Just sealt on 6-aastane poiss keset oma rüütlimänge leidnud lebamas ühe surnud naise. Mehe kohale jõudes patseerib kuritööpaigal juba ringi tema ülemus Mellberg, kes sellega tehnilises personalis sügavat ahastust tekitab... Tundub, et asi on tõsine, ent kahjuks muutub olukord veelgi kui samast paigast avastatakse kahe skeleti jäänused.

Autoril on kombeks lasta lugejal piiluda tegelaste sisemaailma, nii et selles osa alguses näiteks saame ka veidi rohkem teada Patriku kaastöötajate, noore kergesti armuva Martini ning kibestunud Ernsti kohta. Patrik peaks olema puhkusel kuid siiski juhtub nii, et ta on nõus Mellbergi palvel tööle tulema, et kuriteo uurimisega algust teha. Talle meenub ka mitmekümne aasta tagune juhtum kus lühikese aja jooksul kaks noort tüdrukut kadunuks jäid.

Uue kuriteo üksikasjad lasevadki oletada, et see võib olla seotud sama kurjategijaga, kelle tõttu noored naised juba mitukümmend aastat tagasi elu kaotasid. Juhtumi dokumentidest selgub, et sellega võib olla seotud perekond Hult, kelle kõige kuulsamaks esindajaks oli isa Efraim Hult, keda tunti ka Jutlustaja nime all. Efraimi poegadest vanem, Gabriel, väitis, et Johannes oli sõidutanud üht ohvitest ning noorem vend poos end hiljem üles. Ilmselt ka isa puudumise tõttu saidki Johannese pojad Johan ja Robert hiljem politseile kahjuks väga tuttavateks... igal juhul valitseb perekonnas omavaheline vaen varasemate sündmuste tõttu.

Tegelikult kirjeldab naljakal kombel sellist omavahelist kehvemat läbisaamist ka see, mis uurimusega samal ajal toimub (peamiselt) Erica elus. Temale nimelt tulevad ka külla sugulased, kes lasevad end südamerahuga ümmardada ning siia-sinna sõidutada, mõtlematagi kinni pidada oma lubadusest jääda ööbima vaid üheks ööks... Suvekuumuses kaheksandat kuud rasedana olevale Ericale on see väga suur suutäis, mida on raske välja kannatada. Veel raskem on tal aga välja kannatada muret oma noorema õe Anna pärast, kes on nüüdseks küll lahutatud vägivaldsest abikaasast Lucas'est, ent samas pole elus veel päris uut lehekülge pööranud.

Uurimine, kus politseile hakkab aeg lõpuks ikkagi peale suruma, võtab tuure üles ning muutub järjest segasemaks. Lugeja saab osa ka ohvrite tunnetest ja mõtetest ning võimatu on mitte kogeda tulist kahjutunnet, et noored, alles elu alustavad inimesed on pidanud teise inimese käe läbi oma elust loobuma. Uurimuse süngus ei jäta puudutamata ka Patrik Hedströmi, kellele inimeste kurjuse kogemine pole midagi päris uut. Kuid tema ja Erica uues olukorras, kus kohe-kohe on sündimas nende esimene laps, raputab mõte inimestest, kelle ees teised on kaitsetud, eriti tugevasti... 

Tegelikult tekkis lugedes aimdus kuritöö kordasaatjast juba varem, ent just lõpus jooksid jällegi kõik niidid enam-vähem kokku. Karm sündmustik, perekond Hultide keerulised eluteed ning vaen, samuti mitme jaoskonnas töötava politseiniku juhmus tegid sellest loost aga kuidagi masendavama kui tundus eelmine lugu. Eks selle sarjaga võib tekkida sama tunne nagu Midsomeri sarja vaadates -  et neil seal Fjällbacka's muudkui juhtub hirmsaid asju... Kuid sarja esimese ja teise osa vahel oli ju peaaegu poolteist aastat, nii et nii hull see asi ka pole.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar