kolmapäev, 5. aprill 2023

Varjusurm * Thomas Enger

Lugesin 31. jaanuar -  5. veebruar 2023

Mis juhtus ajakirjanik Henning Juuliga? See on ehk esimene küsimus, mille kallal lugeja juurdlema hakkab ning mõistab üsna ruttu, et meest on mõned aastad varem tabanud tõsised kannatused, millest ta senimaani pole üle saanud. Nüüd on aga tal aeg uuesti tööle naasta ning kohe esimesel tööpäeval kistakse ta mõrva kajastamisse. Tema lähedaseks töökaaslaseks osutub keerukal kombel Iver Gundersen - ajakirjanik, kes nüüd on koos Henningu eksabikaasa Noraga. Lisaks on Henningu ülemuseks saanud Heidi Kjus, keda Henning ise vaid mõned aastad varem ajakirjanikutöösse sisseelamisel juhendas.

Toimunud mõrv on jõhker ning selle üksikasjad näivad osutavat mõrvatud naise elukaaslasele, Mahmoud Marhonile, kes koos oma venna Tariq'iga on Pakistanist Islamabadist Norrasse tulnud. Otsustades Tariq'ilt täpsemalt tema venna kohta uurida, satub Henning Juul otse tegevuse keskpunkti ja kardetud kõrilõikajate huviorbiiti.

Usaldades oma instinkti, kipubki Henning pidevalt sattuma just sinna, kus on parajasti kõige ohtlikum, ent samas ka kõige vihjeterohkem. Ta vestleb mõrvatud Henriette juhendaja Yngve Foldvikiga ning tüdruku sõbranna Anettega ning avastab huvitavaid kokkusattumusi, millest võib ka politseile mõrva uurimisel abi olla.

Vahelduseks on hea lugeda krimiraamatut, kus peategelaseks pole politseiuurija või uurijate meeskond. Ent muidugi mõista on antud juhul seega jämedam ots ning arukus ja intuitsioon pigem kuhjaga Henningu poolel. Samas on ajakirjanikul ka politseis keegi, kes talle vihjeid annab, nii et mõnes mõttes toimub kuriteo lahenduse leidmine ikkagi otsapidi koostöös ametlike jõududega. Lihtsalt Henning Juul jõuab alati sammuke varem lahendusteni ning asetab end seeläbi ohtlikule positsioonile. Teisest küljest aitab kaasakiskuv juhtum teda ka tagasi ellu, mille eest ta on viimase kahe aasta jooksul oma korterisse varjunud. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar