kolmapäev, 20. detsember 2023

Midwichi käod * John Wyndham

 

Lugesin 20. aprill - 1. mai 2023

Järgmine John Wyndhami raamat, mis loob väga usutava maailma, kus lõpuks paistab, et väljapääsu nagu polegi võimalik leida. Juba raamatu tagakaane tutvustus ütleb paraku väga palju ära (mul samas vedas, sest ma siiski mingil põhjusel ei lugenud seda ning nii jätkus põnevust veidike rohkem).

Niisiis sünnib pärast 24-tunnist muust maailmast eraldatust see, et kõik Midwichi külakese lapsekandmise eas olevad naised sünnitavad, ning sündinud lastel on erakordsed võimed, mis aegamööda nii kohalikele elanikele kui ka neid jälgima jäänud luuretöötajatele ilmsiks saavad. Nimelt suudavad lapsed omavahel telepaatilisel teel suhelda ning samamoodi suudavad nad mõjutada kohalikke inimesi (kui ka väljastpoolt tulijaid), sundides neid tegema ka asju, mida nood tegelikult teha ei soovi. 

Jutustajal ning tema abikaasal õnnestub sobival hetkel ära olla ja nii pääsevad nad 24-tunnisest katkestusest kui ka sundusest jäädagi Midwichi. Siiski on neil võimalik tänu mitmele sõbrale, kelleks on näiteks kolonel Bernard Westcott ning kirjanik Zellaby, olla külakese arengutega kursis. Ning selgub, et need arengud on murettekitavad, ehkki samas paljudele näivad need lausa ilmvõimatud.

Hästi kirjutatud raamat, mille ainetel võib mõtiskleda, mis siis ikkagi on õige - kas üldse igasugust elu hoida ja kaitsta või hoida ja kaitsta just inimkonda?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar