teisipäev, 19. detsember 2023

Krüüsalised * John Wyndham

 

Lugesin 6. -24. aprill 2023

Jälle üks raamat, mille lugemine on laotunud pika aja peale - ikka lipsas mõni teine raamat vahele ja see jäi omakorda pooleli. Katastroofijärgses maailmas valitseb teatud tüüpi "tõsiusklikkus", kus igasugust normist erinemist peetakse kurjaks ning kõige aktiivsemad ühiskonna esindajad ei anna armu ei taimedele, ega loomadele, ammugi siis mitte inimestele, kes mingisuguse veaga sünnivad. 

Peategelasel on aga võime, mida tõsised seaduste järgijad ei oska isegi kahtlustada ning seetõttu pole ta algselt isegi teadlik, et temaga midagi "valesti" on. Õnneks on siiski ka täiskasvanuid, kes on natuke laiema silmaringiga ning suudavad näha asju laiema ning leebema pilguga. See aitab säästa ja päästa noori, kes muidu sattuksid kergesti ühiskonna põlu alla ning seega kihutataks kogukonnast välja.

Wyndham on suutnud luua usutava maailma, kus tänapäeva lugeja mõistab kiiresti, mis on kirjeldatud ühiskonna kõrvalekallete põhjuseks ning see teeb eriti kurvaks sellise olukorra kõrvaltvaatajaks olemise, kus igasugune inimlikkus teistsuguse suhtes puudub. 

Väga tore on jällegi see, et raamatu lõpust leiame väikese ülevaate Wyndhami teostest, mis aitab tema loomingust natuke rohkem aimu saada ning kannustab teisi teoseid otsima, millega tutvuda. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar