reede, 12. august 2022

Silber * Esimene unenägude raamat * Kerstin Gier

 

Lugesin 8.-9. august 2022

Sümpaatne peategelane Liv, täisnimega Olivia Gertrude Silber, kolib koos oma ema, õe, koera ning majapidajanna Lottie'ga Londonisse, kus neid ootab uus kool ning oma maja. Kuid tüdrukute üllatuseks ja pahameeleks lähevad asjad hoopis teist rada kuna ema on kohtunud mehega nimega Ernest Spencer ning kõiki nende lähikondseid ootavad ees muutused. Aga nagu sellest veel vähe oleks, hakkab Liv nägema järjest kummalisemaid unenägusid, millest mitmed tunduvad ülimalt realistlikud.

Üllatusi on ka koolis kuid Frognali Akadeemia on Liv'i jaoks siiski palju rahulikum ja mõnusam koht kui mitmed varasemad haridusasutused, kus nad õde Miaga on käima pidanud. Nimelt tänu sellele, et tüdrukute vanemad (nüüdseks küll lahutatud) on kirjandusprofessorist ema Ann Matthews ning insenerist isa, on noored pidanud maailmas väga palju ringi rändama ning pole saanud end kusagile päriselt sisse seada.

Tohutu üllatusena tuleb mõlema perekonna noortele, et Ernest ja Ann on otsustanud kiirelt tegutseda ning mõlemad pered ühe katuse alla tuua. Sellest teatab kogu seltskonnale Ernest:

"Ernest köhatas ja hakkas otsast peale. Seekord ta enam ei kokutanud, see-eest kõlas see nii, nagu esineks ta Euroopa Kohtu majanduskomisjoni ees. "Ann ja mina otsustasime, et maamajaga toimunud fiasko oli fortuuna märk ja et me konsolideerime oma suhte ja dispenseerime elamisega seotud probleemi seeläbi, et me teatud mõttes... fusioneerume.""

Muutustega pole sugugi rahul ka Ernesti lapsed - kaksikud Grayson ja Florence. Kuid üsna pea satubki Liv unenäos kokku oma uue kasuvenna Grayson'i ning tema sõprade Jasperi, Henry ning Arthuriga. Siitpeale hakkab Liv'i elu nii unes kui ilmsi järjest kummalisemaks muutuma ning ta hakkab tõsiselt kaalutlema, kui palju siis ikkagi võib unenägusid uskuda. Sellele mõeldes leiab ta ühe Rilke luuletuse, mis tema jaoks olukorda hästi kirjeldab.

Ja kui nad ütlevad, et elu on unenägu: siis see pole ta mitte;
ei, mitte ainult unenägu. Unenägu on tükike elust.
Üks segane tükk, kus näivus
ja tegelikkus kisklevad ja siis kokku põimuvad.
/.../

Raamatul on tore kujundus ning sündmusi on käsitletud mõnusa huumoriga, tegelased on vahvad ning jällegi on tegu, et lugemist käest ära panna. Õnneks on selles sarjas kaks raamatut veel ning need ka kenasti eesti keelde tõlgitud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar