neljapäev, 25. august 2022

Hammas ja küüs * Ian Rankin

 

Lugesin 10.-17. mai 2022

Edinburghis tegutsev inspektor John Rebus kamandatakse Londonisse appi Huntmeheks nimetatud sarimõrvarit tabama. Ka just Rebuse saabumise õhtul leitakse järjekordne ohver, keda on jõhkralt rünnatud ning erilise tundemärgina leitakse ohvrite kõhult hammustusjäljed. Tegelikkuses on mõrvar oma nime saanud Wolf Street'i nimelise tänava järgi, millelt leiti esimene ohver.

Rebust ei võeta vastu just rõõmuhõisetega, ent tema ning uurija George Flight'i vahele tekib siiski teatav üksteisemõistmine. Kehvem lugu on mõne teisega, kes igal moel oma halba suhtumist välja näitab. Esialgu tundubki, et uurimises pole õieti millestki kinni võtta. Kuid Rebus tabab vaistlikult, kuidas võiks saada tapjat end rohkem paljastama ja need võtted ei  meeldi Londoni tegijatele sugugi. Asja teeb mõnes mõttes keerulisemaks ka uurimisseltskonda sisse imbuv psühholoog, kes juhtub olema kaunis naine.

Meisterlikult kirjutatud ja lugejat haardes hoidev lugu, mis kinnitab meile, et inimese hingehaavad, eripärad, vägivaldsus - selle juured on ikkagi tihtipeale lapsepõlves ning need võivad viia tõsiste sündmusteni. 

Ahjaa, KSKP - üks hea mugav väljend frustratsiooni vähendamiseks - on siin Rebusel õige tihti kasutuses (see tuleb üsna lihtsasti pähe kui on mingi ärritav olukord). Kuigi Rebus tunneb end algul Londonis ebamugavalt, otsustab ta kohe, et saab sellega hakkama. Siiski mõtleb ta tõsiseid mõtteid kui Flight teda rongijaama sõidutab...

"Niisiis sõidutas Flight ta King's Crossi jaama. Sõidutas ta sinna piki tänavaid, mis polnud sugugi nii väga erinevad mis tahes teise linna tänavatest. Iidsed ja tänapäevased tänavad, millest õhkus kadedust ja põnevust. Ja kurjust. Ehk küll mitte palju kurjust. Kuid piisavalt. Kurjus oli lõppude lõpuks suuresti konstant. Rebus tänas jumalat, et see nii väheseid elusid puudutas. Ta tänas jumalat, et tema pere ja sõbrad olid kaitstud. Ja ta tänas jumalat, et saab koju sõita.
"Millest sa mõtled?" küsis Flight, kui nad järjekordse valgusfoori taga igavlesid.
"Mitte millestki," vastas Rebus."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar