neljapäev, 6. jaanuar 2022

Terapeut * B. A. Paris

 

Lugesin 1.-2. jaanuaril 2022

Tekkis huvi, kes on see autor ning milliseid eesnimesid esindavad kaks eesnimesid tähistavat tähte, B ja A. Wikipeedia annab tema kohta sellist infot:

B.A. Paris (pen name) is a Franco-British writer of Fiction, mainly in the Psychological Thriller subgenre. Her debut novel, Behind Closed Doors (2016), was a New York Times[1] and Sunday Times bestseller. It has been translated into 40 languages and has sold more than 3.5 million copies worldwide.

Her other books include The Breakdown (2017),[2] Bring Me Back (2018), The Dilemma (2019)[3][4] and The Therapist (2021).

B.A. Paris was born in Surrey, England in 1958 to a French mother and Irish father. She is the third of 6 children, including 4 brothers and a sister. After completing her education, she moved to France where she worked as a trader in an international bank in Paris for several years. During this time, she met her husband with whom she now has 5 daughters. They eventually left the world of Finance to set up a language school together.

It was only after turning 50 that B.A. Paris began writing, when one of her daughters suggested she enter a writing competition advertised in a magazine. While she didn't win, this led her to write her first novels including her internationally bestselling debut Behind Closed Doors.

Today, B.A. Paris lives in Hampshire with her husband and continues to write psychological thrillers.

B.A. Paris's debut novel Behind Closed Doors was picked up in 2014 by her agent, Camilla Bolton, at the Darley Anderson Literary Agency in London. Upon being published the following year by HarperCollins Publishers, the book quickly became a #1 New York Times and Sunday Times bestseller. She was nominated in the Best Debut Author and Best Mystery & Thriller categories of the Goodreads Choice Awards of 2016.

In 2017, Behind Closed Doors won the Gold Nielsen Bestseller Award for UK sales of 500,000 copies, making B.A. Paris the only debut Fiction author to win a Gold award that year. The book went on to win the Platinum Nielsen Bestseller Award in 2019 for sales of 1,000,000 copies in the UK alone. To date, more than 3.5 million copies of Behind Closed Doors have sold globally since its release.

The Film and TV rights for the story were acquired by Stone Village Productions in 2016.

List of Published Works[edit]

  • Behind Closed Doors (2016)
  • The Breakdown (2017)
  • Bring Me Back (2018)
  • The Understudy (2019, with Clare Mackintosh, Holly Brown, and Sophie Hannah)
  • The Dilemma (2020)
  • The Therapist (2021)

Nagu näha siis Wikipedia autori nime kohta infot ei annagi, küll aga leiab selle ühest artiklist:

Autori nimi päriselus on Bernadette MacDougall ning kirjanikutööga alustas ta alles 50-aastaselt, lennates kohe oma teose müüginumbritega esikohtadele. 

MacDougall'i viiendat raamatut lugedes tundub mulle tema edu üsna arusaadav ja kindlasti plaanin lugeda ka varasemaid teoseid. Kirjaniku stiil on väga ladus, nii et vaevu jõuad märgata kuidas juba sadakond lehekülge on mööda libisenud. Autor suudab meid loomulikult peategelase Alice'i maailma viia, nii et talle kaasaelamine kulgeb nagu iseenesest.

Vaevu tajutav ebamugavus, mida tajume raamatu alguses kui Alice koos oma elukaaslase Leoga kolib nende uude ühisesse kodusse, kasvab järjest, kuni naine saab teada, millised sündmused on majas varem aset leidnud. Nagu selgub, toimus majaost Leo teadmisel varasematest sündmustest. Reetmine tundub Alice'ile tohutu, kuivõrd ta on ise kaotanud oma vanemad ning õe, kes kandis sama nime kui majas surnud noor naine - Nina. Kõik see on Leole teada olnud ning seetõttu on usalduse purunemine väga tõsine.

Algne paanika ning hirm kujuneb Alice'i jaoks aegamööda sooviks ja ülesandeks mõista, mis siis tegelikult Ninaga juhtus. Sarnaselt sellega, kuidas Alice tajus oma õe kohalolekut pärast tema surma, hakkab Alice tajuma Nina kohalolekut ning annab talle lubaduse, et ta selgitab välja tõe. Ümbritsevate majade elanikud kinnitavad kõik, et mõrvariks oli Nina abikaasa Oliver, ent ometigi tunti teda väga rahumeelse ja toreda inimesena. Kuna enne Nina surma oli selgunud, et tal on (olnud) armuke, kasvab Alice'is mõte, et Nina surmaga võib olla seotud hoopiski mees, kelle isik jäigi (väidetavalt) teadmata. Naabrid tunduvad aga olevat paljus kidakeelsed ning ei soovi kahe aasta taguseid raskeid sündmusi uuesti lahata.

Kuid enne kui Alice suudab leida midagi, mis teda Nina surma uurimises suuresti edasi aitaks, hakkavad kuhjuma valed ja ebakõlad tema ja Leo vahel. Need on isegi nii suured, et Alice ei näe enam võimalust Leo'le andestada ning temaga koos edasi minna. Isikliku elu pöördest hoolimata ei suuda Alice siiski lahti lasta ka soovist saada lõplikku selgust Nina loos. 

Kuhjuma hakkavad ka sündmused majas, mis kuidagi ei klapi (paigast liigutatud esemed jms) ning tunne, et keegi viibib öösiti majas. Alice asub asja uurima, panema kokku tükke suuremast mõistatusest ning sealjuures on talle abiks eradetektiiv Thomas, keda Nina abikaasa Oliveri õde Helen on palunud asja uurima...

Kordamööda peamise ajaliiniga saame aeg-ajalt lugeda ka lõike varem toimunud teraapiaseanssidest, mis alguses võivad tunduda täiesti asjassepuutumatud, ent lõpuks paljastavad oluliselt Ninaga juhtunut. Muidugi mõista tiheneb tegevustik raamatu lõpuosas hoogsalt ning osutub väga põnevaks kassi-hiire mänguks, kus mitte keegi pole see, kelleks teda peeti ja on palju asju, mis pole sugugi sellised nagu pealtnäha tundub.

Ladus ja haarav lugemine, mida on raske käest panna...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar