pühapäev, 2. jaanuar 2022

Asum * nr 3 * Isaac Asimov

 

Lugesin 15. - 18.  detsember 2021

Hari Seldonil on alles jäänud veel vaid võib-olla mõned aastad kui Trantorile saabub noor matemaatik Gaal Dornick, keda on palutud psühhoajaloo projektiga ühinema. Tema tulek näib käivitavat järgmise reaktsiooni Avaliku Ohutuse Komitee poolt, mis on moodustatud ülikutest - matemaatik arreteeritakse ning tema ja Hari Seldoni üle alustatakse kohtuprotsessi. Seldon on oma projektiga saavutanud halva kuulsuse, ennustades ette Galaktikaimpeeriumi langust, mida keegi ei soovi uskuda kuigi süsteemi allakäik on järjest ilmsem.

Kohtuprotsessi tulemusena pagendatakse Seldoni projekt kaugele Terminusele, kus ta saaks segamatult jätkata impeeriumi tarkuste kokkukogumist Galaktika Entsüklopeediasse, et tagada hävingu aegadel inimühiskonna tarkuste säilimine. Viiskümmend aastat hiljem kohtume Terminusel teadlastega ning nende moodustatud Entsüklopeedia Komitee usaldusmeeste Koguga, mida juhib kangekaelne Lewis Pirenne. Teadlased usuvad, et Imperaator toetab neid jäägitult ning on valmis Terminust kaitsma. Samal ajal on läheduses tekkinud Anacreoni kuningriik, mis proovib teisi lähedalolevaid riike allutada. Teadlastele vastukaaluks suudab Terminus City linnapea Salvor Hardin paremini tabada tegelikku olukorda ning haarab võimu, et planeeti päästa. Kätte on ka jõudnud aeg, mil ilmub esimene salvestus, mille Hari Seldon on jätnud.

Kavala ja ettenägeliku Salvor Hardini järel kohtume ülempreestri Poly Verisof'iga, Anacreoni noore kuninga Lepoldi ning, tema onu Wienisega ning onupoja, prints Lefkiniga. Salvor Hardini hilisem vastane on Sef Sermak oma toetajatega. Veel kohtume kaupmeeste Ponyetsi ja Goroviga, kes sattuvad sekeldustesse Askone'i Suure Isanda ning tema soosiku Pherle'iga. 

Järgmisena astub pikemaks ajaks areenile meisterkaupmees Hober Mallow Smyrnolt, kes saadetakse Korelli Vabariiki asju uurima. Lähenemas on uus Seldoni kriis, nagu nüüd seda nimetatakse... Teised tegelased on näiteks kaupmees Twer, preester Jord Parma, komdoor Asper, patriits Onum Barr Siwennalt, Jorane Sutt, Ankor jael. Kaubandust võibki mõnes mõttes pidada selle raamatu võtmesõnaks.

Eelmiste raamatutega võrreldes on siin juba rohkem tegelaste vahetumist, nii et kui lugemises jääb pause sisse, on vahel raske jälle otsa peale saada ning peab meelde tuletama, mis, kus ja kellest viimati juttu oli...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar