pühapäev, 10. oktoober 2021

Külm maa * Ann Cleeves * Shetland#7

 

Lugesin 6. oktoober - 7. oktoober 2021

Mõnda aega on Ann Cleeves'i raamatud jäänud kõrvale - lugesin kevade poole järjest mitu-mitu sarja raamatut ning siis tegelikult mingil hetkel on raske jätkata, sest isegi kui autori tööd väga meeldivad, tekib teatud tüüpi tüdimus, kuna stiil ja teoste ülesehitus on mingist hetkest alates etteaimatavad. 

Tagasitulek sarja juurde on nagu kohtumine vana hea sõbraga, hoolimata sellest, et tegu on ju krimilugudega. Ann Cleeves oskab mässida lugeja täiesti sisse. Kõigepealt muidugi tegelaste abil, kes on juba varasematest lugudest tuttavad, nagu näiteks uurija Perez, Sandy Wilson ning Willow Reewes. Kuna nende mõttemaailma me juba teame, näeme nende mõtete kaudu pigem edasiminekut, mis on toimunud nende suhetes või juhtumi arengus.

Kurb on küll teada, et kui lugeja tutvub raamatus põhjalikumalt mõne Shetlandil elava inimesega siis ilmselt juhtub nende või nende perega midagi. Eks see ole kaval nipp lugejat kaasata kuid teades, et tõenäoliselt hakkab midagi halba juhtuma, on ikkagi kurb. Selles raamatus kohtume Jane'iga, kes elab sündmuste alguspunktile väga lähedal ning tema pere ümber hakkab tasapisi pingeid kogunema. 

Ravenswick'is toimub maalihe just siis kui väike rühmake inimesi on kogunenud erakliku Magnuse matustele. Maalihe hävitab pea täielikult lähedalasuva tühjalt seisva maja, mida hüütakse Taitt'iks. Perez, kes viibib samuti Magnuse matustel, läheb maja läbi vaatama, et olla kindel et keegi sinna sisse ei jäänud. Paraku leiabki ta surnukeha - punases kleidis võõramaise välimusega naise. Kuna dokumente pole ning vaid vähesed on naist Shetlandil ringi liikumas näinud, hakatakse asja tõsisemalt uurima ning selgubki, et tema surm polnud loomulik.

Nagu ikka, pole süüdlane sugugi ootuspärane ning tema isik selgub päris viimasel minutil. Aga sellest täpsemalt poleks ilus rääkida. Igatahes jään nüüd jällegi Shetlandi lugusid igatsema, sest praeguse seisuga näikse see raamat olevat viimane...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar