kolmapäev, 6. oktoober 2021

Jørn Lier Horst - DREGS

 

23.-30. jaanuar 2021


Tükk aega ei saanud ma nagu õieti aru, mis raamatu kaanepildil on... aga kogu seekordne lugu ongi selline, hiilivalt õõvastav. Sain raamatu loetud vist juba jaanuaris, ent postitus on veninud. Tavaliselt juhtub ikka nii, et olen kaasahaaravate raamatute puhul sellises hoos, et kukun juba järgmist raamatut lugema ning siis on eelmisest järjest raskem kirjutada...

Rannalt leitakse üksik spordijalanõu ning lähemal vaatlusel selgub, et selles on ka jala jäänused. Kui algselt loodetakse, et ehk on läheduses aset leidnud mõni paadiõnnetus, kaob see lootus järgmiste leidude väljailmumisel, või pigem siis... väljaujumisel. 

Uurimine näitab, et tegelikult on viimase aasta jooksul kaduma jäänud päris mitmeid inimesi, kelle kadumise puhul pole põhjalikumat info kogumist toimunud. Niidid, mis hakkavad hargnema, on algselt üsna seosetud, ent head uurijad ei jäta muidugi mõista midagi kahtlast kahe silma vahele ning nii hakkab leiduma järjest uusi juhtlõngu. Inspektor Wistingu liini kõrval jookseb jälle kord tema tütre Line lugu, kes on otsustanud intervjueerida vanglas karistust kandnuid, et mõtiskleda vanglakaristuse kasulikkuse või kahjulikkuse üle.

Kui peaks ise tõlkima, oleks juba peakirjaga ("Dregs") raskusi. Ka loo sees kordub sõna minu arvates mitmes kohas ning mitte alati täpselt sama tähendusega. See võiks olla jäänused, põhjakiht (ka näiteks siis ühiskonna põhjakiht), kohvipõhi, setted vms. 

Tegin just ka endale Goodreads konto ning sattus nii, et selle raamatu kohta tuli esimene postitus: https://www.goodreads.com/review/show/3929199395


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar