laupäev, 11. märts 2023

Kahtlased kujud öises rongis * Yõko Tawada

 

Lugesin 8. jaanuaril 2023

Lood, mis annavad oma parajalt hüplike mõttekäikudega hästi edasi reisimist, ühest kohast teise kulgemist. Minu enda jaoks on reisimine pea alati veidi stressirikas - ikka on hirm, et midagi läheb äkki valesti. Siin tihtipeale nii juhtubki - küll jääb rong hiljaks või on prantslased hakanud streikima ja kenasti ette mõeldud reisiplaanid, kohtumised ning töised ettevõtmised kukuvad seega kolinal kokku. Õigust öelda on ka siinsete reisijate mõtted nagu üks paras rong, mis pidurdamatult edasi kulgeb ja teeb oletusi teiste inimeste kohta, kellega perroonil, jaamas, bussis, kupees või mujal kohtutakse. 

Tegelikult on ilmselt igaühel, kes aeg-ajalt oma kodust kaugemale kulgeb, põnevaid reisikogemusi - seda enam siis neil, kes oma tööga seoses ringi liiguvad (muusikud, tantsijad, jne). Nii et kui hakata meenutama, tuleb ikka midagi põnevat, lustakat, kurblikku või suisa ohtlikku meelde. Kahtlased transporditeenuse pakkujad, smugeldajad või lihtsalt inimesed, kes jätavad ebameeldiva või imeliku mulje. Kui oled liiga viisakas siis jäädki hätta, sest ei oska õigel ajal ära öelda. Ja tegelikult on ju hea, et me kõiki neid asju igapäevaselt ei mäleta, sest see võiks igasuguse seiklemise tuju ära võtta ning paneks meid üksnes kõikjal varitsevatele ohtudele mõtlema...

Autori jutustatud lood on parajalt ulmelised ja unenäolised, nagu vaataksime kellegi peas toimuvat, kus erinevad mälestused, olevikusündmused ning mõttekäigud omavahel põimuvad. Kes teabki, kus jookseb siin piir tõelisuse või fantaasia, unenäo või reaalsuse vahel. Kuna peategelane reisib sageli öörongidega, võiks ka ööd pidada üheks raamatu tegelastest.

"Kas me pole une ajal mitte kõik üksipäini? Unes on nii neid, kes aknast välja lendavad, neid, kes jäävad maha alguspunkti, kui ka neid, kes on juba sihtpunkti jõudnud. Me pole juba algusest peale samas ruumis. Kas kuulete, kuidas kohanimed kohutava kiirusega magamisaseme alt läbi kihutavad? Kiirus, millega koht jalge alt kaob, on igaühe jaoks erinev. Mitte keegi ei pea maha minema. Kõik meie, kes me oleme, ilma et me siin oleksime, jookseme laiali igaüks omaette ise suunas."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar