esmaspäev, 28. november 2022

Põhjusi otsides * Ian Rankin

 

Lugesin 17. mai - 24. juuli 2022

Selle raamatu lugemisega läks keeruliseks, sest mingid teised teosed lipsasid alatasa vahele, algul ei saanud hoogu sisse ning lõpuks lugemisjärge üles otsides polnud enam varasem tegevus hästi meeles. Kuid ikkagi hästi kirjutatud lugu, seekord aga päris karmilt füüsiline ja ka mõningate vägivaldsete tegelaste ning sündmustikuga. Filmina oleks n.ö "andmist" tõsiselt palju, ehk siis hakkab tunduma, nagu peaks peategelane juba ammu teises ilmas või siis vähemasti haiglapalatis tervenemas olema kuna üks ohtlik olukord järgneb teisele. Lihtsam on seda raamatut lugeda ilmselt neil, kes ajaloo ning erinevate usu- vms. rühmadega ning nende konfliktidega rohkem kursis on, sest küllap siis loksuvad asjad paremini mõtetes paika. 

Kuulsa Edinburghi festivali ajal tapetakse Mary King's Close'i tänava maa-aluses käigus noor mees ning tapmisviis viitab seotusele millegi suuremaga. Uurimine viib inspektor Rebuse ohtlikku Gar-B agulisse ja samas kutsutakse ta St Leonards'i politseijaoskonnast SCS-i, komissar Kilpatrick'u alluvusse, et juhtumit põhjalikumalt uurida. Kuna selgub, et tapetu nimi oli Billy Cunningham, näib asi võtvat tõsise pöörde, kuivõrd noormees oli parajast vanglas viibiva ohtliku kurjategija Morris Gerald Cafferty poeg ning kuritegelik juhtfiguur nõuab verist kättemaksu. Rebus teeb selles juhtumis koostööd inspektor Abernethyga, inspektor Ken Smylie'ga ja tema vennaga, seersant Blackwoodi ja konstaabel Ormistoniga. SCS-is ei võeta Rebust paraku just kuigi innukalt vastu, näiteks viimase kahe ametivenna puhul öeldakse: "... Need kaks tervitasid teda sama innukalt nagu koerad uut kirpu."

Rebus satub ka väikesesesse seiklusesse prokuratuuri esindaja Caroline Rattray'ga, ehkki tema suhe doktor Patience Aitken'iga on heades rööbastes ning tal pole plaanis seda muuta. 

Karm sündmustik õnneks ei tähenda, et huumor oleks raamatust kõrvale jäetud, seda võib leida siin-seal ka muidu süngemate hetkedega kõrvuti:
"Muldpõrandale oli veetud kriipse, laiuse järgi otsustades suure varba küünega. Silm eraldas nelja rohmakat trükitähte.
"On see NENO või NEMO?"
"Võib ka MEMO olla," pakkus doktor Curt.
"Kapten Nemo," arvas konstaabel. "20 000 ljööd vee all" tegelane."
"Jules Verne," noogutas Curt.
Konstaabel raputas pead. "Ei, sir, Walt Disney," teatas ta."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar