teisipäev, 3. mai 2022

Must märkmik * Ian Rankin

 

Lugesin 26.-28. aprill 2022

See on tegelikult vist juba kolmas Rankin'i raamat, inspektor Rebusega peaosas, mida olen lugenud. Aga kuidagi on igaüks neist praegu jätnud mulle parajalt eraldiseisva, omaette jääva mulje.

Kõige rohkem vast nautisingi raamatus sellist teatud stiilis huumorit, mis võib olla kergelt üle võlli või piiri peal. Aga ka inimlikkust, isiklikkust, mida lugeja peategelases näeb. Minu arvates on palju lihtsam kaasa elada kui saad aru, et tegelane elab päris elu, koos kõikide oma probleemide ja muredega - ning sellest hoolimata suudab ta järelejätmatult tegeleda ka juhtumite lahendamisega.

Nii nagu mitmetes teistes raamatutes, kordub ka siin ülemus-alluv teema. Õnneks pole Rebusl sellist ülemust, nagu on näiteks Donna Leoni itaallasest inspektoril - veneetslasel Guido Brunettil oma Patta näol, aga see-eest on tal mõni kaastöötaja, kes talle pidevalt hammast ihub. Ka Rebus ise on parajalt karm oma alluvate suhtes, aga samas siiski ka hindab neid. Seda usaldust näitab ka see, et Rebus otsustab hakata uurima oma alluva vastu toimunud rünnaku tagajärjel vana juhtumit, mille kohta leidub infot rünnatud politseiniku väikeses mustas märkmikus. Selleks juhtumiks on viie aasta tagune põleng hotell Central'is, kust leiti ka üks söestunud surnukeha. Ning tundub, et Rebuse huvi kasvades hakkab nii mõnigi vanade sündmustega seotu end ebakindlalt tundma, mis omakorda käivitab uute sündmuste ahela.

Tegelaste loetelus on Rebuse vend Michael, siin leiduvad ka nii Holmes kui ka Watson. Seersant Brian Holmes on nimelt koos nooremuurija konstaabel Siobhan Clarke'iga Rebuse alluvad. Seersant Watsonit ning Rebust seob hetkel ka nende isiklik eluolu kuivõrd mõlemad on parajasti kallimatega tülli läinud ning n.ö "kodutud". Seersant Holmes'i lemmikkohaks on pärast Nell Stapletonist lahkuminekut saanud Elvise-teemaline restoran nimega "Heartbreak Cafe", mille omanikud on paar nimega Eddie Ringan ja Pat Calder. Välja ilmub mitmeid kahtlase minevikuga tegelasi - Deek Torrance, Ger Suur ehk Morris Gerald Cafferty, tema jooksupoiss Davey Dougary ning Kanadas peidus olnud ahistaja Andrew McPhail. Jaoskonnas käsutab Rebust mõistlik ülemus "Farmer" Watson, lisaks on tegemist peainspektor Lauderdale'iga ning ebameeldivusi tekitab ülbe inspektor Alister Flower. Vana info leidmisel on Rebusele abiks pime mees Matthew Vanderhyde, kellelt peategelane saab infot Aengus Gibsoni kohta, kes on kohaliku õllemagnaadi järeltulija. 

Nagu ikka, põnev sündmuste areng, nauditav mõttetöö Rebuse poolt, teravmeelne huumor ning usutavad tegelased.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar