pühapäev, 8. mai 2022

Äralubatud * Reeli Reinaus

 

Lugesin 6. -7. aprill 2022

Lugemise alustamisega oli veidi keeruline, sest raamat koosneb üsna lühikestest lõikudest, mis teevad alguse üsna hüplikuks. Lugeja ei tea isegi alati, kellest parajasti antud lõik on. Aga järele mõeldes on see väga kaval nipp, sest ühel hetkel on lugejal juba nii palju niidiotsi erinevate lugude näol käes, et lugemist on väga raske pooleli jätta. Ning raamatu paksusest hoolimata kulgeb lugemine üsna kiiresti, tänu lühikestele osadele, mis harvem ületavad kolme lehekülge korraga. 

Seetõttu on raske ka tajuda, kes on selles loos peategelane, pigem on tähtsus jaotunud erinevate liinide vahel, mille puhul üsna ruttu tekib teadmine, et ilmselt jõuavad need varem või hiljem otsapidi kokku. Mõnede tegelaste uuesti ilmumist (kes raamat alguses esinevad) tuleb kohe kauem oodata, nii et pigem lähevadki nad meelest. Ja samas esitleb autor mõningaid tegelasi nii, et alles veidi aja pärast selgub nende seotus teistega. Põhjalikumalt kohtume Gerdaga, kes omakorda saab tuttavaks Sixteniga. Ja tundub, et Sixten tunneb Erlendit, kellel on tüdruksõber Liisbet ning lähedane sõber Stefan. Neil kõigil näivad olevat omad saladused, mida nad varjavad, niikaua kui see veel võimalik on. Lisaks muule on raamatulõigud märgitud kuupäevadega, aga on selge, et mõned sündmused on toimunud juba palju varem kui teised.

Gerda on pigem uurija rollis, sest talle hakkavad silma kokkusattumused, mis ei tundu juhuslikud olevat. Ta on üsna äsja tuttavaks saanud Sixteniga ning ehkki ta tunneb end poisiga turvaliselt, on tal kusagil sisimas ilmselt ikkagi kahtlus, et kõik pole ehk päris nii lihtne kui näib - seda väidab ka tema sõbranna Keiti, kellega nad järjest kehvemini läbi saavad. 

Juba raamatu algus on pahaendeline ning järjest lisandub infot selle kohta, et üks või teine tegelastest on millegi nõidusliku ja pahaendelise küüsis. Väikesi valguskiiri pakub armastus, hoolimine kellestki, ent mitme tegelase jaoks läheneb vääramatult midagi hirmsat, millest nad hoiduda ei suuda, kõik oleks nagu ette nende eest ära otsustatud. Needused, nõidus, kurjus ja kurjad vaimud, seletamatud ilmutused, sundmõtted, transs, satanistlik sekt... See on maailm, mis nõuab tegelastelt oma ning kuigi kõrvalseisjatele võib tunduda kurjuse jõudude alluvusse sattunute käitumine haiguslikuna, ei ravi seda mingid rohud ega arstiabi.

Igatahes on tegu nii põnevalt ja lennukalt kirjutatud noortelooga, mida on üsna raske käest panna. Niisiis tasub heaga varuda paar lugemistundi korraga!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar