reede, 15. aprill 2022

WÕLUKUNST * Septimus Heap, 1. osa * Angela Sage

 

Lugesin 15. märts - 13. aprill 2022

Lugesin raamatut alguses väga pikkade lünkadega nng seetõttu ei saanud kohe lukku süvenetud. Ent see on tegelikult väga haarav. Mul on tegelikult mitu üsnagi erinevat sarja üheaegsel lugemisel. Ühest küljest on nagu tore, et kohtud jälle samade tegelastega. Kuid mõnes sarjas hakkavad mingid asjad tüütama (pidevad tagaajamised, teatud tüüpi ülesehitus sündmuste toimumisel, ebaloomulikud pöörded või hulganisti uute tegelaste ilmumine) ja siis on tegelikult hea vahepeal natuke sellest puhata.

Juba ette teades, et selles sarjas on seitse osa, on jällegi tore nautida, et oled sarja alguses ning paljud saladused ja keerdkäigud on veel paljastamata. 

Silas Heap ning Sarah Heap on võluripaar, kelle perre on juba sündinud kuus vahvat heledapäist poissi. Kui sünnib veel üks - Septimus - juhtub aga nii, et ämmaemanda kohale jõudes - isa Silas on samal ajal lapse jaoks ravimtaimi toomas - kuulutab too lapse surnuks ning kihutab temaga minema. Kummalisel kombel on Silas leidnud koduteel lumehangest teki sisse mässitud imiku - väikese tüdruku, kes nüüd asubki mõnes mõttes nende poja kohale, saades nimeks Jenna. Heap'id annavad teada, et tüdruk ongi nende lihane laps ning tema vennad teda sellisena võtavadki, ehkki tüdruk on nendega võrreldes tumedajuukseline ning -silmne. Ja kui poiste silmad hakkavad nende võluvõimete ärgates roheliseks tõmbuma, jäävad Jenna silmad ikka samasuguseks, kannikesetooni tumedateks. Poiste nimed on vanemast nooremaks järjekorras Simon, Sam, kaksikud Erik ja Edd, Jo-Jo ning Nicko ning kui pesamuna Jenna on saanud 10-aastaseks, on Simon 18.

Kuid see õnnis aeg, mil Jenna endagi eest on varjul tema päritolu, ei jää kestma. Pereema Sarah saab juba üsna ruttu oma sõbrannalt Sallylt infot, mille järgi ta teab oletada, et Jenna on kuninganna tütar ehk väike printsess. Jenna ema sai aga kahjuks surma kui kurjad jõud teda ründasid. Marcia Overstrandil, kes samal ajal sai ebatavaliseks võluriks (see on juhtiv võlur), oli printsessi päästmises oma osa ning ta jätkab seda, kui ring hakkab koomale tõmbama ning 10-aastaseks saanud printsessi asutakse uuesti taga ajama. Sealjuures mängivad rolli Ülemvalvur ning tema kontrollitavad valvurid ning mõrtsukad. Marcia Overstrandile on aga abiks tema õpetaja, eelmine ebatavaline võlur, nüüdseks vaimuna ringi rändav Alther Mella. Ülemvalvur seevastu allub Kõlumaal elutsevale surnumanajale DomDanielile, kes oligi ka kuninganna surma korraldaja ja ühtlasi oli ta olnud ebatavaline võlur enne Alther Mellat.

Ebatavaline võlur elab Võluritorni tipus ning see on üks põnev koht, kus võlujõu abil saab näiteks ka igasugu tavalisi, igapäevaseid asju teistmoodi teha. Korraks saavad sellest aimu ka Jenna ning mõned teised tegelased, ent seejärel ootab neid ees põgenemine. Õnneks on selles raamatus ohtlikest olukordadest hoolimata ka rahulikumaid hetki, mil saame tasapisi erinevate tegelastega harjuda. Ja koeraga - suure hundikoera Maxiega, kes seiklusi kaasa teeb. Heap'ide perele ja ebatavalisele võlurile Marciale lisandub Poiss 412. Nimelt püüavad vastasjõud kasvatada endale järgijaid ning on moodustanud Noorte Armee, milles osalejatel on vaid number ning olude sunnil satub parajasti Võluritorni valvanud poiss enda jaoks hoopis ootamatusse ja tema jaoks võõrastavasse seltskonda.

Viideteks võib siin veel anda paadi nimega Muriel, Heap'ide tädi, valge nõid Zelda kes elab Marrami rabas, Rabarulle, pruunikud, laskuri ning õpipoisi, Wendroni nõiad,  kass-pardi nimega Bert, Rotikontori, sõnumiroti nimega Stanley ning tema abikaasa Dawnie, öösiti väga ohtliku Metsa ja Morwenna Mould'i ning teadjanaise Galen'i, laeva nimega "Kättemaks", DomDanieli alluvuses olevad makoogid. 

Kuid päris lõpuni selline rahulikum ja mõõdukama nõidusmaailmaga asjade areng ei kesta, lõpuks ikkagi jõuame ka müütiliste seikadeni, mille juured ulatuvad kaugesse minevikku, mis enamusel võluritel on ammu ununenud. Mis ja kus ja kes, seda peab juba igaüks ise järele uurima.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar