teisipäev, 12. aprill 2022

Asum ja Impeerium * Isaac Asimov (nr 4?)

 

Lugesin 28. märts - 2. aprill 2022

Sain lõpuks uuesti järjele oma Asimovi-sarja lugemisega. Vahepeal lihtsalt polnud võimalik Ellu-süsteemi kaudu "Asum ja Impeerium" osa laenutada ning lükkasin paberraamatu laenamist aina edasi.

Bel Riose on noor kindral, kes ei soovi oma aega õukondliku suhtlemise peale kujutada vaid tahab tegutseda. Ühel päeval ilmub ta Siwennal patriits Ducem Barr'i ukse taha ning nõutab temalt informatsiooni minevikusündmuste ning Asumi kohta. Teda huvitavad müüdid, milles on räägitud võluritest ja vanadest aegadest ning teadlikuna Ducem Barr'i osast ühe asekuninga surmas, ei kõhkle ta vanalt mehelt infot välja pressimast. Kuigi Ducem Barr kaotas oma isa, vennad ja õe, on tal siiski põhjust karta oma järeltulijate pärast. Bel Riose kuuleb temalt Seldoni kohta ning Asumi kohta ning otsustab, põhjendusena, et need kaugemad kohad võivad Impeeriumile ohuks saada, nende kohta täpsemalt uurida.

Nii satubki Ducem Barr siiski põhimõtteliselt Bel Riose vangina Asumi lähedusse, kus ta sõda alustab. Tänu tema eelnevale katsele uurida täpsemalt olusid, ollakse Asumil temast teadlikud, ent täpsem plaan siiski näib Asumi esindajatel puuduvat. Kuid Bel Riose kätte sattub sõjaretke alguses kaupmees nimega Lathan Devers, kellelt kindral proovib saada täpsemat infot Asumi kohta. Samal ajal kui kindral edeneb sõjaretkega, hoiab ta Barr'i ning Devers'it enda valve all, ent tegelikult on need kaks omavahel samal lainel ehk mõtisklevad Asumi päästmise üle. Bel Riose't, kes on imperaator Cleon II käest palunud lisalaevu ja -jõude sõjapidamiseks, saadetkse kontrollima imperaatori parem käsi, lord Brodrig. Viimast peetakse Impeeriumis vaat et kuradi käsilaseks, kes võib olla väga julm ka mitte kuigi tõsiste eksimuste tõttu.

Selge on see, et Bel Riose rünnakuga Asumile on kätte jõudnud uus Hari Seldoni kriis ning õigupoolest pole Asumil õieti mingit plaani kuidas seda lahendada. Seldoni projekti järgi aga lahendus saabub nii ehk naa, sest see ei sõltu üksikisikutest ja nende ponnistustest, vaid lihtsalt juhtub, ühel või teisel moel.

Raamatu teises osas kohtume sadakond aastat hiljem noore paari Bayta ja Toran'iga, kes pärast abiellumist sõidavad Asumilt planeedile Haven II. Seal ootavad neid Torani isa Fran ning tema onu Randu. Bayta on õppinud ajalugu ning nad arutlevad Seldoni kriisi üle, mis peaks jälle kätte jõudma, ning nähtavate märkide üle, mis allakäiku kinnitavad: inerts, despotism, universumi kaupade väär jaotus. Toran'i pere on kuulnud isikust nimega Muul, kellest nad loodavad abi Seldoni kriisi asjus ning planeerivad, et noored võiksid minna planeedile Kalgan mesinädalaid veetma, mis oleks suitsukate, et otsida kontakti uue sõjalise vallutaja Muulaga, kellest keegi midagi täpsemalt ei tea.

Kontakt sünnibki, ehkki mitte otse Muulaga - noored kohtuvad hoopiski kellegiga, keda nimetatkse Muula klouniks. Samal ajal tutvume ka Asumi valitseja Indburiga, kes on oma perekonnas kolmas valitseja ning samas keegi, kes armastab üle kõige reegleid, korrapära, bürokraatiat ning formaalsusi. Kui tema vastuvõtule tungib ilma igasuguste kokkulepeteta teadlane Ebling Mis, on ta sellest väga häiritud, ent samas ka huvitatud, sest Mis soovib temaga rääkida Hari Seldoni viiendast kriisist. 

Asimov on väga oskuslikult pannud kohtuma kaks teineteisest tõsiselt erinevat tegelast - tõsisest kuivikust, kujutlusvõimeta ning autistlikuna näiva korraarmastusega Indburi ning formaalsustest mittehooliva, parajalt lohaka välimuse ning mahlaka kõnepruugiga Ebling Mis'i. Kui muud ümbritsevad tegelased nõtkutavad Linnapea ees maani oma põlvi ning seisavad tema ees nõuetekohaselt püsti, ei tee Mis säärast etiketti märkamagi ning kostitab Indburit lennuka kõnepruugiga, nagu näiteks hüüatustega "Ga-LAK-ti-ka!" , "mu riivatu silmamuna" ning "te armetu petis". 

Saame teada, milline on ribamaailm, sest just ühel sellisel ehk Radole'il toimub kaupmeeste kohtumine. Seal saab Toran'i isa Fran tuttavaks Iwo Lyon'iga. Samal ajal on toimunud lahing Horleggoril, kus erinevate kuulduste järgi Muul on kas võitnud või minema kihutatud, ja kuuldavasti on tema laevad uhiuued. Toran'i onu Randu kohtub aga Radole'il paari mõjuka kaupmehega (Mangin ja Ovall), et rääkida asjade arengust, eriti mis on seotud Muulaga ning tema sõjaväeliste edusammudega. Kahjuks selgubki varsti, et on ka väga üllatavaid ja hirmsaid arenguid.

Bayta ja kloun, kelle nimi on tegelikult Magnifico, viibivad Ebling Mis'i kodus. Teadlane suudab hankida Magnifico jaoks Visi-Sonor'i - pilli, mida kloun väidetavalt mängida oskab. Mis kirjeldab, et pilli mänguoskus nõuab teatavad tüüpi vabalt voolavat vaimset omapära. Toimimismehhanismi kirjeldusseks on, et pilli radiatsioon simuleerib ilma nägemisnärvi puudutamata vahetult aju nägemiskeset. Ehk siis kasutatakse aistinguid, mida tavaliselt looduses ei kohta. Selgub, et Magnifico oskab Visi-Sonorit imehästi mängida.

Kätte jõuab Seldoni viies ilmumine Aja Võlvruumis. Mida see endaga kaasa toob? Mis plaanid on Muulal ning kes ta üldse on? Mis on klouni ehk Magnifico roll selles loos? Endiselt mängivad loos kaasa Toran ja Bayta ning koos nendega Magnifico, samuti Mis Ebling ja ka kapten Han Pritcher. 

Et mitte lõppu reeta, tuleb siit edasi jälle lihtsalt tegelaste, mõnede sündmuste ja tegevuskohtade nimesid üles märkida: Neotrantor e. endine Delicass (Variimpeerium, Esimese Impeeriumi viimase dünastija residents), Suur Rüüstamine, Dagobert IX, Jord Commason, endile Trantori lord Inchney, kroonprints Dagobert, Trantori Ülikool, Lee Senter, Grupp, Gilmer, Seitsme Päeva Lahing.

Lõpetuseks üks hea kirjeldus:
"Inimmõistus töötab ebatõhusalt. Tavaliselt kasutab inimene kahtkümmet protsenti kogu oma vaimsest potensiaalist. Kui korraks tekib suurema võimsusega välgatus, nimetatakse seda vaistlikuks eelaimuseks ehk sisekaemuseks ehk intuitsiooniks."

Raamat saab ootamatult otsa ning jätab põnevile.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar