pühapäev, 27. märts 2022

Tõde või tegu II * Ema saladus * Kristi Piiper

 

Lugesin 18.-20. veebruar 2022

Nagu tõdesin, sai esimene raamat üsna juhuslikult kaasa krabatud ning siis olingi juba konksu otsas. Seekord võtsin raamatukogust targu mõlemad ülejäänud sarja raamatud korraga ning teise osa lugemine kulges üllatavalt kiires tempos - siuh! - ning läbi ta oligi. (Kogemata tuleb küll postitus teise raamatu kohta nüüd paraku pärast kolmanda kohta postituse tegemist, aga mis seal ikka...).

Mõnes raamatus jääb mulje nagu oleks sündmused kuidagi kunstlikult üksteise otsa kuhjatud ja alatasa tekib mõte, et "mis nüüd siis veel" või "mis siis järgmiseks"... "Tõde või tegu" sarja raamatutes lisandub uut, põnevat ja ootamatut parajalt palju ning siiski ei teki sellist tunnet, et sündmustik oleks kuidagi üle kuhjatud või liigselt fantaasiarikas. Tagantjärele, uue info lisandudes, saavad mõned asjad hoopiski mõistetavamaks. Tegelaste omavahelised dialoogid tunduvad väga loomulikud.

Nagu võib aru saada, siis nüüdseks 15-aastase Stella elu pole just kerge. Nii polnud see ka varem kui nad emaga kahekesi pidid toime tulema, ent ühel päeval jääb tema ema jäljetult kadunuks. Seejärel õnnestub tal tänu vanatädi Astale jääda oma koju elama, kus ta pigem ise tädi hooldab kui vastupidi. Kuid siis sureb salapärastel põhjustel ka vanatädi ning Stella jääb päris ilma pereliikmeteta. Kuid kuhu siiski kadus tema ema ning mida mõtles Asta kui ta pomises midagi Stella isa välja saamise kohta?

Kõik võiks olla ääretult masendav ning tume kuid õnneks on Stellal olnud abiks hea sõber Kärt ning klassivend Johannes, kellega neil tekib romaan. Siiski satub Stella pärast vanatädi surma (esimeses raamatus selgub tegelikult, et tegu oli hoopistükkis tema vanaemaga) lastekodusse. Siin saab tema toanaabriks eriline ja omapärane Annabel ning ka teised noored paistavad Stellasse hästi suhtuvat - üksnes tüdruk nimega Eve on jätkuvalt okkaline. 

Muidugi ootavad Stellat veel mitmed üllatused ning lisaks omaenda muredele tuleb tal tegeleda sõbranna Kärdi omadega, sest too on end sisse mässinud armulukku vanema meesõpetajaga. Ka Johannese perega ei suju asjad kõige paremini, sest tema ema on miskipärast võtnud Stella suhtes kehva hoiaku.

Põnevust jagub, Stella elust selgub veel mitmeid uusi asju. Kuid võiks öelda, et ema saladus, mis raamatu pealkirjana figureerib, jääbki esialgu saladuseks edasi, sellelt kergitatakse katet vaid just parajalt palju, et tekitada vajadus kiirelt sarja kolmanda osa kallale asuda...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar