kolmapäev, 19. juuni 2024

Spioon, kes pääses külma käest * John le Carré

 

Lugesin 23. - 25. aprillil 2024

Alec Leamas näeb pealt kuidas piiripunkti ületades sureb tema ida-saksa agent. Pärast seda läheb mehe karjäär allamäge - ta naaseb Berliinist küll Inglismaale, ent suunatakse järjest mõttetumatele töökohtadele, millele järgneb tema mandumine. Väikeseks leevenduseks on tutvumine Liz'iga raamatukogus, kuhu Leamas järgmiseks on tööle suunatud, ent sellele järgneb vanglakaristus kohalikule poeomanikule kallaletungi eest ning tundub, et allakäiguspiraal aina jätkub.

Kuid kuidas on asjad tegelikult? Liz tajub, et Alec on tegelikult mees, keda ootab mingi ülesanne, ehkki ta tüdrukule sellest ei räägi. Pärast vanglast väljasaamist mees temaga ühendust ei võta, ent Liz'i käivad külastamas mehed, kes Alec'i kohta küsimusi esitavad. Kus on selleks ajaks Alec ise?

Osavalt kirjutatud spiooniromaan, mis heidab valgust pärast II maailmasõda toimuvale, kus püüti vastase toimetustest ja olukorrast infot saada. Leamas on tegelane, kes osutub sümpaatseks, talle on lihtne kaasa elada ning loota tema pääsemisele ja võimalusele elada tavalise inimese elu.

Veel John le Carré teoseid: The LookingGlass War (1965), A Small Town in Germany (1968), triloogia Tinker, Tailor, Soldier and Spy (1974), The Honourable Schoolboy (1977), Smiley's People (1980), The Little Drummer Girl (1983), A Perfect Spy (1986), The Russia House (1989).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar